vineri, 23 septembrie 2011

Liderii din domeniul vegetal... Marul, Familia Rosacee (speciile semintoase)

  Gustos si cu o savoare deosebita, Marul reprezinta varful de lance din aceasta familie vegetala din care mai fac parte parul, gutuiul, mosmonul, scorusul si paducelul. Asa cum am mai mentionat si in alt articol de al meu, "un mar pe zi tine doctorul departe" si in acelasi timp ne imbogateste papilele gustative cu gustul sau inconfundabil si deosebit de bun. Precum un lider, Marul detine cantitati record de Bor si Tiamina (vitamina B1) in coaja sa. Deci e preferabil sa il consumati cu tot cu coaja.

Alte beneficii ale marului:

  - contine cantitati mici de minerale si vitamine, dar dintr-o paleta foarte larga;

  - coaja de mar (si para) contine cantitati considerabile de bioflavonoide;

  - pulpa marului contine substante pectice de o valoare deosebita;

  - marul este un hipocolesterolemiant important prin continutul sau de pectina;

  - mineralizant osos;

  - tonic / trofic hepatic al sistemului nervos;

  - anti - anemic;

  - elimina acidul uric si uratii, combatand litiaza aparatului excretor;

  - sucul de mere proaspat stors vindeca ulcerul gastro - duodenal, avand si un gust foarte placut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu