luni, 19 septembrie 2011

Liderii din domeniul vegetal... Usturoiul, Familia Liliacee (legumele bulboase)

  In al treilea episod din seria liderilor vegetali am sa va prezint Usturoiul. Unul dintre cele mai benefice alimente pentru sanatate, usturoiul se incadreaza perfect in rolul de lider vegetal. Facand parte din Familia Liliacee, usturoiul se alatura celorlalte vegetale precum ceapa, ceapa de Egipt, ceapa de tirus (perena), ceapa esalota, ceapa margaritar, usturoiul rozambol si prazul. Desi irirtant gastric in stare cruda, usturoiul nu isi pierde prin fierbere, cantitatile impresionante de Seleniu, Iod si Germaniu. Pe langa faptul ca este un aliment medicament la fel ca si ceilalti lideri din domeniul vegetal, usturoiul este un adevarat deliciu gastronomic, fiind folosit intr-o gama foarte variata de retete culinare.

Beneficiile usturoiului;

  - ofera protectie cardiovasculara;
 
  - este cel mai inalt cantitativ in Seleniu din domeniul vegetal;

  - cel mai inalt cantitativ in Germaniu organic (germaniul stimuleaza superoxid - dismutaza, sistemul glutationului si catalaza concomitent, fiind un element anti - tumoral si anti - SIDA major);

  - cel mai inalt cantitativ in Iod;

  - detine cel mai puternic antibiotic cunoscut (alicina), dar si alte substante antibiotice: garlicina, alistatina I si II.

  - este un protector vascular exceptional;

  - este bacteriostatic si bactericid;

  - anti - gutos, anti - artritic, anti - inflamator si anti - reumatic;

  - vermifug (ascarizi, oxiuri, tenii);

  - antiparazitar;

  - antilitiazic urinar;

  - stimulator imun exceptional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu