vineri, 16 septembrie 2011

Mister Olympia... Visul unei nopti de toamna

  Munca asidua, tone de fier impinse sau trase, ritm de viata riguros, dieta draconica, dorinta puternica si nu in ultimul rand sacrificiu. Acest stil de viata le include pe toate... si se numeste CULTURISM DE PERFORMANTA. Desi culturismul de performanta este asociat cu steroizii, care ii dau o aura intunecata, nimeni nu pomeneste de munca si sacrificiile pe care le fac acesti culturisti pentru a-si urmari visul. Iar visul suprem il reprezinta concursul Mister Olympia, ce va avea loc in acest weekend la Las Vegas (locatie cu care ne-a obisnuit de ceva timp). Un tel greu de atins, daca stam sa ne gandim ca doar13 culturisti au reusit sa il castige in 35 de ani de existenta.
  Este un sport greu si prost platit, care a fost scos la lumina de celebrul culturist, actor si politician Arnold Schwarzenegger. Culturismul, intre timp, a devenit un sport popular deoarece are un rol deosebit in mentinerea sanatatii si vitalitatii corporale, asta daca e practicat cu regularitate si natural. Desi inceputurile acestui concurs a fost promitator, iar oamenii au fost uluiti si in acelasi timp incantati  de trupurile sculptate ale culturistilor prezenti pe scena, cu timpul evolutia lui a incetinit. Acest lucru s-a intamplat si din cauza faptului ca federatia IFBB promoveaza si da castig de cauza concurentilor cu un fizic monstruos departe de idealurile masculine ce faceau furori la inceput. Daca la inceput toti si-ar fi dorit sa arate ca Larry Scott, Sergio Oliva, Frank Zane sau Arnold Schwarzenegger, acum situatia s-a cam schimbat. Putini isi mai doresc un corp ca al lui Ronnie Coleman sau Jay Cutler. Chiar si concurentii care dispun de un asemnea corp doar cu motivul de a concura si de a castiga acest trofeu, dovada ca dupa ce spun adio sportului, acestia isi reduc considerabil masa musculara.
  Un alt aspect negativ al sportului cu greutati il reprezinta steroizii anabolizanti. Desi in mai toate sporturile se triseaza, parca in culturism se triseaza mai mult, avand in vedere corpurile imense si fibrate pana la os pe care le vedem pe scena. Posibil ca acest aspect sa nu fie adevarat, deoarece sunt sporturi (pe care nu vreau sa le mentionez) in care sportivii dau dovada de o rezistenta extraordinara si de o forma fizica la care cu ani in urma nici macar nu isi imaginau ca vor ajunge.
  Dar trecand peste toate acestea, in weekend-ul asta vom avea o gala mare la Las Vegas. Culturisti care mai de care mai masivi si mai fibrati se vor duela pentru merituosul premiu pus in joc. Favoritul va fi acelasi Jay Cutler, urmat indeaproape de culturisti de valoare precum Phil Heath, Branch Warren, Dexter Jackson, Victor Martinez, Kai Green si lista poate continua cu nume poate la fel de bune ca si cele mentionate. Lupta pentru titlul din acest an va fi mai crancena ca niciodata, conditia fizica a concurentilor este mai buna ca niciodata, iar valorile mai apropiate ca in ceilalti ani, ceea ce garanteaza un show deosebit si plin de suspans pana la final. Le uram succes si speram ca vor da cei mai bun din ei pe scena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu