miercuri, 21 septembrie 2011

Obezitatea este o dereglare a creierului

  Un studiu nou arata ca, creierul reactioneaza diferit in functie de greutatea individului. Dr. Kathleen Page si Dr. Dongju Seo de la Universitatea Yale, au constatat ca anumite zone ale creierului sunt mai active atunci cand nivelul glucozei din sange este normal sau usor scazut. Studiul a fost facut pe 14 persoane, 5 obeze si 9 de greutate normala. Dupa ce au fost pusi sa serveasca masa, indivizilor li s-au pus sa urmareasca imagini cu diferite produse culinare. In ceea ce priveste persoanele obeze s-a ajuns la concluzia ca atunci cand  urmaresc imagini cu alimente, nivelul lor de glucoza din sange scade. Aceasta situatie creeaza o activitate mai ridicata la nivelul limbic si striat, in partea primitiva a creierului, responsabila cu recompensarea si motivatia. Acest efect s-a produs doar cand indivizii urmareau produse bogate in calorii precum prajiturile si cartofii prajiti. Oamenii de stiinta au concluzionat ca alimentele bogate in calorii devin multe mai tentante pe fondul scaderii nivelului de glucoza din sange.
  In ceea ce priveste oamenii cu greutate obisnuita lucrurile au stat putin diferit. In cazul acestora au fost activate doua zone din cortex, care actioneza ca centru de control executiv al creierului, si care au rol in inhibarea poftelor. Asta inseamna ca indivizii cu greutate normala isi dau seama mai usor ca au mancat destul.
  Acest studiu ne demonstreaza inca odata ca mintea noastra este factor determinant asupra organismului nostru, iar un control mai drastic asupra mintii si asupra gandirii noastre ar influenta major starea noastra fizica cat si starea noastra de sanatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu