marți, 6 septembrie 2011

Yoga si cateva dintre beneficiile ei

 „Bolile se prelungesc inutil şi se termină prin moarte mai des decât ar trebui, căci mintea bolnavului susţine boala corpului şi întârzie prea mult asupra ei … Orice boală a corpului este întotdeauna expresia exterioară şi reprezentarea unei dezordini, a unei dizarmonii a fiinţei interioare; numai dacă se va vindeca mai întâi această dezordine interioară se va putea vorbi de o vindecare exterioară completă şi definitivă“...Sri Aurobindo
Cel mai important aspect al vietii noastre o reprezinta starea de bine, iar ea nu se realizeaza decat daca sanatatea noastra este deplina. Problema cea mai  importanta este ca deseori nu reusim sa ne pastram sanatatea si apelam la tot felul de medicamente pentru a ne reveni la starea initiala. Iar pentru a ne trata, noi cautam cauza ce a adus boala in viata noastra. Ce nu stim este ca, nu cauza exterioara a bolii este importanta in tratarea ei, ci cauza interioara. Interiorul este cel care calauzeste exteriorul. Un mod de a privi inauntrul tau il are practicarea Yoga. Printr-o practica regulata, Yoga contribuie la constructia unei sanatati solide si durabile.
Cea mai elevata forma de yoga este raja yoga, cunoscuta sub numele de yoga constiintei. Practica raja yoga incepe cu hatha yoga, care ofera organismului o stare de sanatate buna si putere. Hatha yoga este fundamentala pentru o stare fizica buna. Ha vine de la „cenusiu” iar tha inseamna „luna”. Obiectivul practicarii yoga este acel de a capta prana. Prana este energia subtila din aer si din fluide.
Beneficiile yoga:
 •    Cele mai importante beneficii ale yoga se manifesta la nivelul mental si fizic. Printr-un control mental deplin putem controla efectele imbatranirii intarziind-o.
 •  De asemenea ajuta la intarirea masei musculare si dezvolatrea vitalitatii.
 •  Inlatura oboseala si iti reda bucuria de a trai.
 •   Minimalizeaza tensiunea musculara, durerea asociata cu tensiunea musculara si relaxeaza muschii.
 •  Imbunatateste nivelul energetic al organismului. Invata sa te relaxezi cu ajutorul yoga si in acest mod te vei simti mai plin de energie.
 •  Iti curata mintea si te ajuta sa te concentrezi si in general, iti imbunatateste starea de sanatate. Se pot observa beneficii in orice aspect al vietii tale.
 •  Yoga te ajuta sa reduci nivelul de stres si iti relaxeaza intregul organism. De asemenea te ajuta sa iti imbunatatesti functia cardiovasculara si pe cea pulmonara.
 •  Iti normalizeaza functiile endocrine si pe cele gastrointestinale. De asemnea iti imbunatateste sistemul imunitar si il face stabil.
 •  Respirantia adanca practicata in yoga ajuta diafragma intarind-o si incurajeaza respiratia corecta. Starea de spirit se imbunatateste precum si capacitatea de stocare a informatiilor.
 •  Beneficiile biochimice se manifesta prin scaderea nivelului LDL, cresterea nivelului HDL, cresterea hemoglobinei, scaderea glucozei din sange, cresterea numarului de limfocite, cresterea cantitatii de tiroxina si scaderea cantitatii de sodiu.
 •  Un  important beneficiu este ca toti muschii lucreaza echilibrat, ceea ce creeaza un risc redus de accidente la nivelul muschilor si ligamentelor. Nu se consuma cantitati mari de calori.
 •  Posibilitatile de auto-constientizare sunt nelimitate.
Poti incepe sa practici yoga oricand doresti, indiferent de nivelul la care esti , pe plan fizic sau mental. Yoga te ajuta sa devii flexibil in ceea ce priveste mintea, corpul si sufletul. Te ajuta sa te cunosti pe tine si te ajuta sa te concentrezi la ceea ce faci, asigurandu-ti succesul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu