marți, 4 octombrie 2011

Cartofii fierti mai hranitori decat cei prajiti

  Originari din America de Sud, cartofii au patruns in Europa dupa intoarcerea celor care au cucerit Americile, devenind foarte populari abia dupa 1700. In momentul de fata cartoful se cultiva la scara mare pe plan mondial, fiind un aliment de baza pentru o mare parte a populatiei. Ce nu se prea stie este ca, acest aliment asigura o cantitate foarte mare de carbohidrati si pot ingrasa.. Evident consumat cu moderatie, cartoful reprezinta o sursa importanta de carbohidrati de buna calitate care va pot sustine energetic o zi intreaga. O mare tentatie culinara o reprezinta insa cartofii prajiti. Extraordinar de gustosi, cartofii prajiti prezinta un real pericol pentru silueta dumneavoastra. Prin prajire si expunerea la grasimile vegetale din uleiuri, iar mai apoi prin ardere, cartofii prajiti produc deseuri pline de grasimi arse cu care organismul nu prea stie sa se descurce. Prin fierberea cartofului, scoatem din scena deseurile, care nu se mai produc, iar uleiul este eliminat. Pe langa asta s-a descoperit ca, cartofii fierti tin de foame mai bine decat cei prajiti, deoarece cartofii fierti produc o crestere mai mare glicemica decat cei prajiti. Desi suna rau aceasta descoperire, sa nu uitam ca totul este in mintea noastra, iar cartofii prajiti prin simplul fapt ca sunt mai saraci in glucide, nu produc senzatia de saturare necesara pentru a te considera satul. Iar asta este o mare problema, deoarece avem tendinta de consuma cantitati destul de mari pentru a ne satura. Asa ca o masa cu cartofi fierti va fi foarte potrivita pentru a creste nivelul energetic si pentru a preveni foamea, evitand in acelasi timp consumarea deseurilor rezultate de pe urma prajelii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu