luni, 17 octombrie 2011

Cei sase stalpi ai inctrederii de sine

   Remarcabil autor motivational, Nathaniel Branden este de asemenea si un recunoscut speacker, profesor doctor, psihoterapeut si specialist in dezvoltarea personala. In cartea sa The Six Pillars of Self-Esteem (Cei sase stalpi ai increderii de sine), Nathaniel Branden ne prezinta cele sase practici care ne vor ajuta sa ne marim increderea de sine.

Traieste constient - nu te uita in trecut si nici prea mult in viitor, ci bucura-te de prezent si traieste-l. Fii receptiv si constient la tot ce se intampla in jurul tau. Concentreaza-te pe timpul prezent si depune toate eforturile ca sa fii fericit tot timpul. Fii atent la semnalele din exterior dar fii si mai atent la semnalele din interior (deoarece interiorul construieste exteriorul). 


Autoacceptarea - accepta tot ceea ce are legatura cu tine. Accepta-ti partea pozitiva dar si partea negativa a fiintei tale. Nu te ura. Invata sa te iubesti. Invata sa constientizezi efectele faptelor tale, iar cele care nu iti plac nu le mai repeta. Nu te renega si nu te ascunde in fata celorlalti. O persoana deschisa este o persoana mai usor de acceptat de catre societate.


Autoresponsabilitatea - o persoana de mare caracater este acea persoana care accepta sa fie responsabila de toate faptele sale. Fiecare actiune ne apartine asa ca responsabilitatea  propriei vieti este pe umerii nostri. Trebuie sa raspundem provocarilor vietii cu capul sus, nu cu capul aplecat ca niste victime.


Autoafirmarea - reprezinta sinceritatea fata de tine insusti. Nu-ti falsificat propria realitate si nu trai identitati false. Trebuie sa lupti pentru tine sa iti respecti identitatea si sa fii corect cu tine insuti si cei din jurul tau.


Traieste cu scop - fii sincer cu dorintele si scopurile personale. Daca inca nu stii care este scopul tau in viata... cauta-l. Dupa ce ti-ai gasit scopul... lupta pentru el. Vizualizeaza-ti scopul ca si cand a fost deja indeplinit... si actioneaza. Odata cu indeplinirea scopului te vei implini ca persoana.


Integritatea personala - trateaza-te pe tine si pe ceilalti cu corectitudine. Trebuie sa existe o concordanta intre ceea ce spui si ceea ce faci. Nu spune ceva daca nu crezi in acel ceva. Trebuie sa ai bunavointa fata de tine dar si fata de ceilalti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu