marți, 1 noiembrie 2011

Crisoterapia, sau folosirea aurului in scopuri medicinale

  Aurul a fost folosit inca din vechime in tratarea anumitor boli. In cronicile sumeriene ni se spune ca zeii au coborat pe pamant pentru a ne lua aurul. Probabil ca aveau si ei boli si doreau sa se trateze, dar asta este o gluma bineinteles. Fiind apreciat inca din vechime, aurul a fost greu de gasit, iar cei care dispuneau de acest ingredient "minune" puteau urca cu usurinta la cele mai inalte trepte ale ierarhiei sociale din acel moment. Aurul a fost folosit pentru a vindeca de cel putin 5000 de ani. Acesta era folosit de catre egipteni ca ingredient in diverse bauturi purificatoare care aveau diverse puteri mistice si puteau reda tineretea si vitalitatea celor care le consumau. Pe langa aceste bauturi, aurul a mai fost folosit sub forma de tincturi medicinale in China acum 2500 de ani in urma.
  In India aurul a fost folosit in medicina ayurvedica pentru tratarea unui spectru vast de afectiuni precum pierderea memoriei, infertilitatea, diabetul sau astmul. Aurul a mai fost folosit in stomatologie, pentru fabricarea dintilor dar care intre timp a fost inlocuit cu folosirea portelanului. In ziua de azi aurul este folosit in general  in tratarea artritei reumatoide. Dar usor usor aurul incepe din nou sa isi recapete "faima" fiind utilizat din ce in ce mai mult intr-un spectru mai vast de afectiuni precum tratarea cancerului sau a maladiei SIDA.
  Cercetatorii de la Universitatea Rice din Houston, Texas, au dezvoltat o tehnica prin care aurul poate fi folosit in chimioterapie. Cercetatorii au folosit nanoparticule de aur pentru a transporta moleculele medicamentului direct in cavitatile tumorei fara a afecta sistemul imunitar al pacientului. Aurul mai este folosit in implanturile in zonele sensibile, asta deoarece este rezistent la bacterii, motiv pentru care este folosit in implanturile cu mare risc de infectii.
  Vaccinurile reprezinta cea mai recenta aplicare a aurului in medicina. S-a descoperit ca nanoparticulele de aur purtatoare de molecule ARN sunt capabile sa provoace in corp o reactie imuna. Aceasta reactie imuna este capabila sa protejeze persoana vaccinata de mai multe tulpini ale gripei, inclusiv H1N1.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu