joi, 16 februarie 2012

Planta care are mai multe proteine decat carnea... Quinoa

Ne-am obisnuit ca atunci cand spunem alimentatie proteica sa amintim mai tot timpul de carne. Adevarat e ca tesutul organic al carnii contine o cantitate mare de proteine, dar pe langa faptul ca o cantitate mare de carne consumata ne imbolnaveste, pamantul nu poate sustine o marire continua a fermelor animaliere. O solutie optima ar fi planta Quinoa. Desi este considerata o cereala, Quinoa este de fapt o ruda a legumelor cu frunze verzi precum spanacul, sfecla mangold sau chardul elevetian. Acest aliment contine o cantitate foarte mare de calciu, mai mare chiar si decat al produselor lactate. Quinoa este un super aliment care a fost folosit in vechime in alimentatia vechilor incasi. Ei o numeau alimentul mama. Se prepara la fel ca orezul, dar timpul de preparare se reduce la jumatate. Plus ca atunci cand sunt pregatite Quinoa isi mareste volumul de doua ori. Pe langa faptul ca aceasta planta contine cantitati apreciabile de proteina de o calitate mai mare decat cea a carnii sau a lactatelor, acest aliment nu produce deloc colesterol. Mai mult, Quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Folosit sub forma de germeni, Quinoa poate scadea riscul problemelor cardiace. Poate fi servita sub forma de cereale calde, budinca, cereale adaugate in salate in supe si tocanite.
Quinoa contine vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. Mai contine fier, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu si zinc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu