vineri, 24 februarie 2012

Legea efectului invers

Cane, celebrul psiholog francez, a definit astfel legea efectului invers: "Cand exista un conflict intre imaginatie si vointa, intotdeauna invinge imaginatia".
Daca, de exemplu, vi se cere sa mergeti pe un fir pus pe pamant, o faceti fara emotie. Dar sa presupunem ca firul ar fi suspendat intre doi stalpi, la o inaltime de 4 metri, a-ti mai face-o la fel de usor?
Dorintei de a traversa i se va opune imaginatia care va face sa va temeti. Gandul dominant, adica teama de cadere, va invinge dorinta de reusita, adica forta vointei de a merge si de a va sustine pe firul suspendat. De multe ori, intelectul inventeaza piedici si obstacole foarte puternice, care influenteaza activitatea constructiva a subconstientului.
Subconstientul accepta sugestia cea mai puternica. Lucrul facut fara nici-un efort este cel mai eficient. Nu veti spune niciodata: "As vrea sa ma vindec, dar nu reusesc", "Fac atatea eforturi", "Ma straduiesc sa fac..." sau "Ma folosesc de toate puterile mele".
Nu incercati sa va impuneti vointa caci orice efort in acest sens va fi zadarnic; veti obtine exact opusul a ceea ce asteptati.
Iata un exemplu clasic. Atunci cand recapituleaza cursurile studentii au impresia ca au uitat tot ceea ce invatasera inainte, devenind incapabili sa-si aminteasca cele mai simple notiuni, intrand in panica, ei incearca sa-si impuna vointa, chinuindu-se atat de mult incat chiar uita destul de mult. Numai atunci cand ies din sala de examen isi amintesc raspunsurile la toate intrebarile puse. Imediat tensiunea din minte inceteaza, memoria revelandu-le tot ceea ce ei credeau ca au pierdut. Chiar eforturile de a-si aminti notiunile deja invatate erau de fapt cauza amneziilor, conform legii efectului invers.
Cand ne folosim de vointa, cream o anumita opozitie care se traduce prin aparitia unei tensiuni interne. Iisus a spus: "Daca doi dintre voi se vor invoi pe pamant in privinta unui lucru pe care il vor cere, se va da lor de catre Tatal Meu, care este in ceruri". (Matei 18:19)
Cine sunt cei doi? Ei pot fi interpretati ca subconstientul si intelectul sau ca imaginatia si vointa. Atat timp cat intre cele doua parti nu exista contradictii in privinta orientarii pe care o au, cu siguranta ca isi vor indeplini scopul.
Trebuie sa evitati orice conflict intre aspiratie si minte, care are tendinta sa gaseasca piedici si obstacole in calea manifestarii aspiratiei. Cea mai simpla modalitate consta in a va relaxa profund pentru a intra intr-o stare de receptivitate marita, in care activitatea mentala constienta se reduce la minimum. Un moment foarte prielnic este cel dinaintea somnului sau imediat dupa ce va treziti, cand nu sunteti pe deplin constienti. In astfel de momente, aproape ca nu mai exista ganduri negative si fantasme care sa neutralizeze sugestia pozitiva. Faceti ca imaginea a ceea ce doriti sa obtineti sa devina foarte clara si cautati sa simtiti cu anticipatie bucuria reusitei. Se cunosc numeroase persoane care si-au rezolvat in mod salutar probleme de viata, aparent fara iesire, cu ajutorul imaginatiei controlate. Iata un exemplu care ilustreaza foarte clar modul in care poate fi aplanat conflictul dintre vointa si imaginatie. O tanara era implicata intr-un proces care se complica din ce in ce mai mult si parea sa se prelungeasca la infinit. Dorea foarte mult sa iasa din situatia aceea incurcata, dar isi pierduse rabdarea si nu mai reusea sa fie optimista, sa gandea doar ca ar putea sa piarda procesul si ca ar plati daune mari. Tanara a inceput sa-si foloseasca fortele latente ale subconstientului in modul urmator: in fiecare seara, inainte de a adormi, isi imagina ca procesul se termina si i se face in sfarsit dreptate. Intelese ca secretul consta in a realiza un acord intre imaginea din minte si dorinta din inima. Dupa ce se relaxa profund, tanara isi imagina ca discuta cu avocatul ei, ca acesta ii pune tot felul de intrebari la care ea raspunde calm si sigur. La sfarsit isi inchipuia ca ii spune: "Am o idee. Uite cum putem rezolva problema foarte usor".
In timpul zilei, daca apareau ganduri pesimiste, isi derula iar filmul imaginar, amintindu-si vocea avocatului, surasul, gesturile sale. A reluat de atatea ori imaginea, incat acest lucru a devenit o obisnuinta. Dupa cateva saptamani, avocatul a anuntat-o ca a reusit sa ajunga la o intelegere cu partea adversa.
Gasim si in Biblie o confirmare a valorii atitudinii pozitive, constructive si pline de credinta: "Si vor bine-placea cuvintele gurii mele (gandurile, imaginile mentale,n.n.) si cugetul inimii mele (sentimente, n.n.) inaintea Ta pururea, Doamne, Ajutorul meu si Izbavitorul meu".(Psalmi, 18:15)

preluat din... "Puterea extraordinara a subconstientului tau" de Joseph Murphy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu