miercuri, 8 februarie 2012

Papagalii... pasari super inteligente

Poate va intrebati de ce abordez acest subiect, care este destul de diferit fata de ceea ce am abordat pe blogul meu in marea majoritate a timpului. Pe langa sanatate, spiritualitate, dezvoltare personala, stare de bine, sport, acest blog contine si putina stiinta. Nu numai stiinta caracterizeaza acest subiect ci si spiritualitatea. Desi marea majoritate nu cred ca tot ce este legat de animale se leaga si de spiritualitate. Ei bine eu cred ca animalele fac parte din aceeasi lume ca si noi si impart acelasi ADN cu noi, chiar si acelasi sentimente (desi multi spun ca animalele nu ar avea sentimente), deci fac parte din aceeasi "categorie" spirituala ca si noi.
 In acest material am sa va vorbesc despre papagali. O specie de pasari foarte inteligenta, mai inteligenta decat marea majoritate a animalelor din jur, mai inteligenta chiar si decat primatele. O specie de papagali foarte inteligenta este cea a papagalului gri african sau papagalul Jako. Originar din zona centrala si de vest a Africii, Jako este considerat unul dintre cele mai inteligente si mai interesante specii de papagali. Este capabil sa imite aproape toate cuvintele din limbajul uman, iar inteligenta sa este la nivelul unui copil de 5 ani. Pana acum cativa ani, se credea ca papagalii sunt capabili doar sa imite cuvinte ale oamenilor dar fara sa le inteleaga. Ultimele studii au aratat contrariul. Papagalii Jako sunt capabili nu numai sa imite ci sunt capabili sa comunice cu oamenii. Acest lucru este fantastic deoarece oamenii si-au dorit tot timpul sa poata comunica cu animalele si au facut eforturi mari in acest sens. Singurele animale cu care am putut sa comunicam cat de cat au fost cimpanzeii si gorilele cu care am reusit sa comunicam putin intr-un limbaj al semnelor rudimentar. Cu papagalii am reusit sa comunicam verbal, ceea ce a constituit o mare reusita in domeniul stiintei. Un experiement facut pe un papagal gri, numit Alex a scos la iveala niste lucruri extraordinare. Papagalul Alex a fost capabil sa identifice corect 100 de obiecte, sa faca adunari simple si sa identifice dintre cele sapte culori, asa cum fac si copiii. S-a constat ca atunci cand pasarea nu mai dorea sa comunice pur si simplu dadea un raspuns gresit ca mai apoi sa ceara direct intreruperea comunicarii. Si ca o palma data celor care credeau ca animalele nu au sentimente, inainte de a muri Alex i-a spus femeii care se ocupa de el ca o iubeste si ca o asteapta dimineata langa colivie.
Un alt papagal incredibil de inteligent este papagalul Kea. De fapt acest papagal este considerat a fi mai inteligent decat papagalul Jako. Aceasta specie de papagali isi are "sediul" in Noua Zeelanda, inspre zonele muntoase. Papagalul Kea este extraordinar de inventiv si de perspicace. Este capabil sa lucreze in grup si da dovada de o inteligenta remarcabila, multi cercetatori asemanadu-i inteligenta cu cea a unui delfin. Un aspect interesant este ca acestei pasari nu ii este frica de foc si este extrem de curioasa. Aceste pasari au obiceiul de a se apropia foarte mult oameni doar pentru a le studia comportamentul. Papagalul Kea este singura specie de papagali de prada. Aceste pasari sunt foarte jucause si desi la inceput nu par ceva extraordinar, daca le veti urmari comportamentul veti fi uimit de acestia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu