sâmbătă, 3 martie 2012

Kali - Eternitatea din noiPentru a realiza transformarea vieţii şi totodată atingerea celor mai înalte idealuri spirituale, sistemul Maha Vidya propune modalităţi ce includ în primul rând folosirea mantrelor, dar şi tehnici ce provin din yoga clasică. 
Pentru trezirea înţelepciunii sunt descrise zece căi, zece mari înţelepciuni ce unificate au toate caracterisiticile înţelepciunii supreme.
În fiecare articol veţi primi o descriere a caracteristicilor acelei înţelepciuni şi modalităţi prin care să începeţi să vă treziţi în voi acele calităţi şi totodată să vă pregăti pentru iniţiere. Iniţierea se poate face în cadrul seminariilor de Tantra Maha Vidya şi constă din primirea unei mantre, sadhana specială şi participarea la un ritual de fixare a mantrei în propria fiinţă.
Kali reprezintă principiul evolutiv, forţa de trasformare atât în om cât şi în univers. Ea este însăşi eternitatea ce în univers ne apare a fi timpul fragmentat în nenumărate clipe. 
Toţi cei care sunt nemulţumiţi că viaţa progresează prea încet şi nu mai au răbdare, o invocă pe Kali: „căci loviturile ei distrug răul în ei şi îl transformă în putere şi adevăr, nimicesc ceea ce este strâmb şi pervers, şi elimină ceea ce este impur sau defectuos. Fără ea, ceea ce se face într-o zi ar fi durat secole întregi" spune un mare yoghin – Aurobindo.
Înţelepciunea lui Kali ne ajută să trăim profund fiecare clipă, să ne bucurăm de viaţă, pentru că viaţa este poarta noastră spre nemurire.
Richard Jefferies scria: “Acum este eternitatea, mă aflu în centrul ei. Este în jurul meu la răsăritul soarelui, eu sunt în ea la fel ca fluturele care zboară în aerul plin de lumină. Nimic nu se va mai petrece, totul este acum. Acum este eternitatea; acum este viaţa nemuritoare.”
Kali ne dăruieşte această viaţă eternă, mai bine spus ne face conştienţi de această realitate.
Ea este viaţa care există în moarte şi moartea care există în viaţă. A fi conştient de viaţa din moarte şi de moartea din viaţă este una din modalităţile care pot trezi în noi înţelepciunea specifică lui Kali.
O altă metodă este atenţia focalizată asupra respiraţiei. Există o foarte mare diferenţă între a respira involuntar tot timpul şi a respira conştient fie şi pentru o perioadă scurtă. Unindu-ţi conştiinţa la fiecare pas cu inspiraţia şi expiraţia, devii conştient de forţa pranică ce-ţi susţine fiinţa şi apoi de marea forţă pranică a cosmosului, care este Kali.
Tot ca o metodă pentru trezirea lui Kali este să te detaşezi, sau ”să mori” , cum spun înţelepţii pentru toate obiectele gândirii, griji, îngrijorările, neliniştile, ambiţiile, lucrurile plăcute şi cele neplăcute. ”Înseamnă să arunci mintea în fiecare zi în cea mai înaltă flacără a focului conştiinţei. În fiecare zi, înainte de a adormi, să îţi goleşti mintea, ca şi cum ar fi ultima zi. Acest lucru face de asemenea ca fiecare nouă zi să fie ca o primă zi şi transformă însăşi viaţa într-o meditaţie”.
”Kali este viaţa nemuritoare care dăinuie atât în viaţă, cât şi în moarte (care susţine viaţa şi moartea).Menţinerea conştiinţei asupra naturii eterne a vieţii prin ciclurile naşterii şi morţii este o altă abordare meditativă a ei. Adevărul este că sufletul nostru, aspiraţia noastră către Dumnezeu, care este iubirea noastră eternă, nu moare niciodată şi nu va muri niciodată. A fi conştient de această aspiraţie continuă înseamnă să mori faţă de lucrurile minţii şi simţurilor, şi să ajungi să cunoşti viaţa cosmică şi graţia divină.”
preluat din... http://centru.kamala.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu