duminică, 18 martie 2012

Stiluri de arte martiale... karate shito ryu

Shito-Ryu Karate este azi prezent in cele mai importante competitii de karate, la nivel mondial, alaturi de stilurile: Shotokan, Goju-Ryu si Wado-Ryu, care prin intemediul World Karate Federation, au primit recunoasterea olimpica din partea International Olympic Committee.Acest stil de karate a fost creat de Maestrul Kenwa Mabuni, care s-a nascut la 14 noiembrie 1889, in localitatea Shuri, din insula Okinawa, acesta fiind al 17-lea descedent al printului Onigusuki, un mare razboinic in Regatul Ryukyu din care facea parte insula Okinawa.
Kenwa Mabuni a inceput sa invete, la varsta de 13 ani, stilul local Shuri-te, cunoscut si sub numele de Shorin-Ryu, cu renumitul Maestru Yasutsune (Anko) Itosu (1830-1915), din Shuri, care la randul lui a fost elev al Maestrului Sokon Matsumura (1792 – 1887).
Tot la scoala Maestrului Yasutsune a fost elev si viitorul Maestru Gichin Funakoshi (1886-1957), care a fondat, ulterior, stilul Shotokan si a creat conceptul de karate-do, care a transformat arta martiala intr-o cale de autodepasire personala.
La varsta de 20 de ani, Kenwa Mabuni a inceput sa studieze stilul Naha-te, cunoscut si sub numele de Shorei-Ryu, cu un alt mare maestru Kanryu Higashionna (Higaonna) (1853- 1915), pe care l-a cunoscut prin intermediul prietenului sau apropiat Chojun Miyagi (1888 – 1953), acesta ulterior a fondat stilul de karate Goju-Ryu.

Dupa terminarea studiilor si a serviciului militar, Kenwa Mabuni s-a inrolat in departamentul de politie din Okinawa, astfel i s-a oferit ocazia sa viziteze diferite localitati din Okinawa si sa invete alte arte martiale cunoscute sub numele de Ryukyu-Kobudo. Maestrul Kenwa Mabuni a fost o perioada mai mare de timp elevul Maestrului Seisho Aragaki (1840-1918), care preda un stil similar cu Naha-te, de la care a invatat diverse tehnici de karate, apoi a invatat Sai-Jutsu cu Maestrul Tawada.

Dupa anul 1910, Maestrul Kenwa Mabuni a fost primit in faimosul club de karate din Okinawa “RyuKyu Tode Kenkyu-Kai”, unde a studiat cu Choyu Motobu - stilul Shuri-te si cu Juhatsu Kiyoda - stilul Naha-te. Ulterior a invatat tehnicile Fukien “pumnul alb” si forme de Pangai Noon, de la Maestrul chinez Wo Xian Gui (Go Kenki).

Dupa ce Maestrul Gichin Funakoshi a introdus Karate-ul in Japonia, in anul 1922, Maestrul Kenwa Mabuni a facut demonstratii ale stilului sau de Karate in principalele orase japoneze.
In anul 1929 s-a mutat definitiv in Osaka, unde si-a deschis propriul Dojo, in care a predat stilul de karate Shito-Ryu.

Maestrul Mabuni a creat propriul stil de karate dupa experienta obtinuta de la Maestrul Yasutsune (Anko) Itosu si de la Maestrul Kanryu Higashionna. Numele acestora dandu-l stilului sau de karate “Shito-Ryu”.

Pornind de la cele doua scoli, una din Shuri-te si cealalta din Haha-te, Maestrul Kenwa Mabuni a pus bazele metodice unui nou stil de karate, care imbina armonios karate-ul cu celelalte arte martiale din Okinawa.

Soke Kenwa Mabuni a incercat sa dezvolte stilul de Karate-Do Shito- Ryu si sa-l raspandeasca in Regiunea Osaka.

Pentru a dovedi eficacitatea Shito-Ryu a facut mai multe demonstratii si a predat cursuri de autoaparare in toata Japonia de Vest.

Datorita succesului obtinut, in anul 1931, a fost infiintata DAI NIHON KARATE-DO KAI, aceasta organizatie fiind predecesoarea Federatiei Mondiale de Shito-Kai Karate-Do.

In prezent Soke Kenei Mabuni este director tehnic in cadrul Federatiei Japoneze de Karate (JKF), are gradul 10 DAN centura neagra, iar, din anul 1993, a infiintat si conduce Federatia Mondiala de Karate-Do Shito-Ryu.

Soke Kenei Mabuni este unul dintre putinii marii maestrii in Karate Do, este o legenda a artelor martiale japoneze si un model ce poate fi urmat. preluat din... http://www.jkarate.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu