sâmbătă, 12 mai 2012

KYBALION


1.LEGEA MENTALISMULUI  

2.LEGEA CORESPONDENtEI

3.LEGEA VIBRATIEI

4.LEGEA POLARITATII

5.LEGEA RITMULUI

6.LEGEA CAUZEI SI EFECTULUI

7.LEGEA GENULUIKYBALION

FILOSOFIA HERMETICA

Din Egipt ne vin invataturile ezoterice, fundamentale, care au influentat filosofiile tuturor raselor, de mai multe mii de ani. Toate tarile au imprumutat cate ceva de la doctrinele sale: India, Persia, Chaldeea, China, Japonia, Siria, vechea Grecie, Roma si alte neamuri vechi. Acestea au luat parte la banchetul cunoasterii, pe care Hierofantii si Maestrii tarii lui ISIS le-au oferit celor pregatiti sa cunoasca din culmea stiintei mistice si oculte,dezvaluite de Maestrii acestui vechi tinut.

In Egipt se afla loja misticilor. Prin portile templelor intrau neofitii si plecau adeptii, maestrii si hierofantii, in toate colturile lumii. Printre acestia a fost si Hermes Trismegistul, tatal intelepciunii oculte, fondatorul astrologiei si alchimiei. Detaliile vietii lui s-au pierdut, mai multe tari disputandu-si locul nasterii sale. Perioada sederii sale in Egipt (care constituie ultima sa reincarnare pe aceasta planeta) nu ne este cunoscuta;aproximativ, este fixata in ultimele zile ale celor mai vechi dinastii egiptene, cu mult timp inaintea aparitiei lui Moise. Autorii competenti il considera, totusi, contemporan cu Abraham. Unele traditii iudaice merg pana la a afirma ca Abraham chiar a fost beneficiarul unei mari parti din cunostintele acumulate de Hermes.

In anii care au urmat disparitiei sale din planul terestru, traditia sugereaza ca ar fi trait sute de ani "in carne".

Egiptenii l-au zeificat numindu-L THOTH. Mai tarziu, grecii il aseaza in Panteonul zeitatilor proprii, numindu-l HERMES, zeul intelepciunii.

Egiptenii i-au cinstit memoria zeci de secole, considerandu-l "scriitorul zeilor", ajungand, in cele din urma, sa-i dea vechiul nume, Hermes Trismegistul, care inseamna "de 3 ori mare", "Mai Marele Marilor", "mai mare decat toti Marii". in toate tarile, numele de Hermes Trismegistul era sinonim cu Fantana intelepciunii. Folosirea cuvantului "hermetic" este strict legata de sensul "secret inchis", "nimic nu poate scapa". Discipolii au pastrat secretul invataturilor, nevoind sa dea perle porcilor, preferand sa dea laptele copiilor si carne oamenilor nestiutori. Discipolii au fost "hermetici" de teama de a nu vedea doctrina secreta transformandu-se in doctrina (credinta) religioasa. Vechiul ocultism din India si Persia a degenerat, pierzandu-se, in mare parte, din cauza ca apostolii sai au devenit preoti. Ei au amestecat teologia cu filosofia, avand astfel ca efect pierderea ocultismului in noianul superstitiilor religioase, al cultelor, al credintei si al zeilor. La fel, in Grecia si Roma, invataturile hermetice ale gnosticilor si ale primilor crestini au degenerat sub domnia lui Constantin, al carui pumn de fier a amestecat filosofia cu teologia.

Aceasta a luat scolii crestine ce era esential credintei: spiritul sau, pe care l-a obligat spiritual sa bajbaie mai multe secole inainte de a regasi vechiul drum al credintei. in sfarsit, totul arata observatorilor atenti ca in cel de-al douazecilea secol biserica lupta pentru a reveni la vechile invataturi oculte. Au fost spirite elevate, de initiati, care au transmis oral flacara vie a credintei adevarate; sunt cunoscute rar cazurile cand acestea au fost scrise. Chiar si asa (rar), transmiterile s-au voalat, in termeni de alchimie si astrologie, incat numai cei care cunosteau cheia puteau intelege corect. in primele zile ale Antichitatii existau un anumit numar de doctrine secrete fundamentale ce se transmiteau de catre Maestru elevului si care erau cunoscute sub numele de Kybalion. Sensul exact si semnificatia cuvantului s-au pierdut de mai multe secole. Principiile acesteia nu au fost scrise niciodata; era o culegere de maxime, axiome si precepte, complet neinteligibile pentru profani, dar pe care adeptii le intelegeau imediat ce erau aplicate.

Arta alchimiei hermetice da preponderenta Fortelor Mentale (mai mult decat elementelor materiale), unei transmutatii, unui fel de vibratii mentale prin modificarea in vibratii de alta natura, mai mult decat transformarea unui fel de mental in altul.

Legenda "pietrei filosofale" capabila sa transforme in aur un metal de rand, nu era decat o alegorie a filosofiei hermetice, bine inteleasa de catre adeptii hermetismului veritabil.

Sfatuim pe elevii nostri - cum este recomandat in Kybalion - sa studieze invatatura hermetica cu umila atitudine de adept, deoarece poarta numele de initiat acela care munceste intotdeauna la picioarele lui Hermes Maestrul.

Mai departe, dam un mare numar de axiome, maxime si percepte ale Kybalionului, insotite de explicatii si clarificari care ni s-au parut necesare pentru a-l face mai usor accesibil adeptilor moderni, mai ales ca textul original este scris, inadins, cu termeni obscuri.

Maximele originale, axiomele si perceptele Kybalionului vor fi subliniate in aceasta lucrare dar in mod distinct; in toate cazurile, textul original a fost respectat. Speram ca numerosi elevi, carora le oferim aceasta lucrare, vor scoate din studiul acestor pagini tot atata profit cat au scos si cei care i-au precedat pe drumul maiestriei, timp de secole, cat s-a scurs de la aparitia lui Hermes Trismegistul.

intre cuvintele Kybalionului se gasesc acestea: "Sub pasii Maestrului, urechile celor care sunt pregatiti sa inteleaga doctrina sa se deschida cat mai mari si cand urechile elevului sunt gata sa asculte, atunci vin buzele pentru a le umple de intelepciune."

Cand elevul va fi gata sa primeasca adevarul, atunci va incepe studiul acestei lucrari, atunci va lua cunostinta de existenta ei. Aceasta e Legea Principiului Hermetic al Cauzei si Efectului sub aspectul de Lege a Atractiei, ea va uni buzele si urechile, elevul si lucrarea, ASA Sa FIE!

Principiile Adevarului sunt in numar de sapte. Noi le vom numi Legile Universale. Acela care le cunoaste si le intelege poseda cheia magica ce VA deschide toate portile Templului, chiar inainte de a le atinge.

Cele 7 Legi hermetice pe care se bazeaza intreaga filosofie hermetica sunt urmatoarele:

1. Legea Mentalismului.
2. Legea Corespondentei.
3. Legea Vibratiei.
4. Legea Polaritatii.
5. Legea Ritmului.
6. Legea Cauzei si Efectului.
7. Legea Genului (distinctia).


Aceste Legi vor fi discutate si comentate ; in prezent voi da doar o scurta explicatie a lor.


1. LEGEA MENTALISMULUI


"Totul este Spirit; Universul este mental" - KYBALION

Legea implica adevarul ca totul este Spirit. Ea explica faptul ca totul este realitate substantiala, aflandu-se in toate manifestarile si aparentele exterioare, pe care le cunoastem sub numele de Univers material. Fenomene ale vietii, Energie, Materie, intr-un cuvant, tot ce este aparent simturilor noastre este Spirit, incognoscibil in el insusi si indefinibil; insa acesta poate fi considerat si gandit ca un Spirit Universal, Infinit. Ea explica chiar faptul ca Lumea sau Universul Fenomenal nu-i decat o creatie mentala a Totului, subiect al legilor lucrurilor create, Universul fiind considerat, in intregul sau sau in partile sale, ca o experienta in Spiritul Totului, in acest Spirit noi traind, lucrand si fiintand. Aceasta Lege, stabilind natura mentala a Universului, explica foarte usor toate fenomenele mentale si psihice, atat de variate, care ocupa un loc important in viata oamenilor si care fara a fi explicate sunt neinteligibile, dispretuind orice interpretare stiintifica.

A intelege aceasta Mare Lege al Mentalismului, inseamna a permite individului sa inteleaga cu usurinta Legile Universului Mental si sa le aplice, spre a-si imbunatati starea si spre a se perfectiona. Discipolul in hermetica este capabil sa aplice inteligent Marile Legi Mentale, in loc sa se serveasca de ele la intamplare.

Intrand in posesia Cheii Maiestriei Universale, practicantul poate sa deschida nenumarate porti ale Templului Mental si Psihic al Cunoasterii, reusind sa patrunda in el liber si inteligent. Aceasta Lege explica natura veritabila a Energiei si a Puterii, a Materiei, dar mai ales de ce, pentru ce si cum sunt ele subordonate stapanirii Spiritului.

Unul dintre Maestrii hermetici a scris demult: "Acela care intelege adevarul naturii mentale a Universului este deja bine inaintat pe drumul Maiestriei". Aceste cuvinte sunt tot atat de adevarate astazi pe cat erau la timpul la care au fost scrise. Fara cheia Maiestriei (cheia conducatoare, principala, universala) adevarata Maiestrie este imposibil de realizat, iar elevul va bate zadarnic la nenumaratele porti ale Templului.2. LEGEA CORESPONDENTEI


"Ceea ce este Sus este ca si ceea ce este Jos; Ceea ce este Jos este ca si ceea ce este Sus" - KYBALION


Aceasta Lege implica adevarul ca exista intotdeauna un raport constant intre legile si fenomenele diferitelor planuri ale fiintei si ale vietii. Vechea axioma hermetica este in acesti termeni: "Ceea ce este sus este ca si ceea ce este jos; ceea ce este jos este ca si ceea ce este sus".

intelegerea acestei Legi confera mijloace destule in a rezolva paradoxuri obscure si destule secrete ale naturii.

Exista planuri ale vietii pe care noi le ignoram complet, dar cand aplicam Legea Corespondentei devenim capabili sa intelegem mai departe ca nu este posibil sa facem altfel. Ele se manifesta si se aplica peste tot in Univers, pe diferitele planuri ale acestuia: material, mental si spiritual, acest fapt fiind considerat o Lege Universala. Vechii hermetisti il considerau ca fiind unul dintre instrumentele mentale cele mai importante, cu ajutorul caruia omul este capabil sa rastoarne obstacolele care i se ridica in fata, in fata necunoscutului. Acestuia i-a fost posibil a inlatura voalul lui ISIS, la punctul la care a intrezarit, intr-o lumina, o parte a zeitei. La fel cum cunoastem principiile geometriei, si aceasta cunoastere permite astronomului asezat in fata observatorului sau sa masoare distantele dintre astri, urmarind miscarile lor; la fel, cunoasterea Legii Corespondentei permite omului sa deduca inteligent, din necunoscut, cunoscutul. Studiind Monada, el intelege Arhanghelul.3. LEGEA VIBRATIEI

"Nimic nu sta, totul se misca, totul vibreaza" - KYBALION

Aceasta Lege implica adevarul ca totul se afla in miscare, totul vibreaza, neexistand nimic in stare de repaos; fapte pe care stiinta moderna le accepta si pe care orice noua descoperire stiintifica tinde sa le verifice.

Sunt mii de ani de cand invatatii vechiului Egipt au enuntat aceasta Lege Universala. El explica diferentele existente intre diferitele forme ale materiei, ale energiei, ale sufletului si chiar ale spiritului ca fiind consecintele unor proportii inegale ale vibratiei. Pornind de la acel "TOT" care este Spiritul Pur si pana la formele cele mai grosolane ale materiei, totul vibreaza; cu cat este mai intensa vibratia, cu atat este mai inalta pozitia pe scara evolutiei. Vibratia este atat de intensa si atat de infinit de rapida incat, practic, Spiritul Pur este in repaos, la fel ca o roata care se invarteste atat de repede incat pare ca sta pe loc. in cealalta extremitate a scarii se afla formele grosolane ale materiei, ale caror vibratii sunt atat de lente incat parca nici nu ar exista - la fel ca si sunetele de joasa frecventa pe care urechea omeneasca nu le poate percepe; intre acesti doi poli sunt milioane si milioane de grade ale vibratiei; de la corpuscul la unda, de la atom la molecula, pana la lumi si universuri, totul vibreaza.

Aceasta este la fel pentru energie si pentru forta, care nu sunt decat grade diferite ale vibratiei. Aceasta corespunde si in planul mental, caruia vibratiile ii guverneaza starea, cat siplanului spiritual.

Discipolul hermetist care intelege bine aceasta Lege si formele sale corespunzatoare este capabil sa-si controleze propriile vibratii mentale si, de asemenea, pe ale altora.

Maestrii folosesc in mod egal aceasta lege, in diferite maniere, pentru a invinge fortele naturii.

"Cel care intelege Legea VIBRATIEI a castigat sceptrul puterii", a spus un vechi ocultist.4. LEGEA POLARITATII

"Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are doua extreme; asemanatorul si neasemanatorul au aceeasi semnificatie; polii opusi au o natura identica, insa de grade diferite; extremele se ating; toate adevarurile nu sunt decat semiadevaruri; toate paradoxurile pot fi conciliate" - KYBALION

Aceasta Lege implica adevarul ca Totul este dublu, totul are doi poli, totul are doua extreme. Aceste fraze sunt vechi axiome hermetice. Ele explica vechile paradoxuri care au creat atata perplexitate oamenilor si se exprima dupa cum urmeaza: teza si antiteza au o natura identica, insa de grade diferite; contrariile sunt asemanatoare si nu difera decat prin gradul lor, polii opusi putandu-se concilia; extremele se ating; totul este si nu este in acelasi timp; toate adevarurile nu sunt decat semiadevaruri; orice adevar este pe jumatate fals; acelasi lucru are doua fatete, etc.

Legea Polaritatii explica faptul ca in orice lucru sunt doi poli, doua aspecte diferite, opuse, si ca in realitate contrariile nu sunt decat extreme ale acestui obiect, intre care sunt intercalate grade diferite, de exemplu caldura si frigul, desi sunt opuse, in realitate unde se termina caldura si unde incepe frigul? Nu exista un frig si nici o caldura, absolute. Cei doi termeni, cald si frig, indica numai gradele diferite ale aceluiasi lucru; acest lucru care se manifesta cu frig si cald este numai o varianta a vibratiei. Astfel, cald si frig nu sunt decat doi poli a ceea ce numim caldura, iar fenomenele care il insotesc sunt manifestarile Legii Polaritatii. Acelasi fenomen este adevarat in cazul luminii si intunericului, care sunt unul si acelasi lucru, deosebirea constand intr-o diferenta de grade a celor doi poli ai fenomenelor; cand ne paraseste noaptea si cand incepe ziua?

Ce diferenta este intre mare si mic; intre taios si tocit; intre calm si nelinistit; intre sus si jos; intre pozitiv si negativ? Legea Polaritatii explica aceste paradoxuri si nici unul nu-l poate inlocui pe celalalt. in planul mental, tot acest principiu lucreaza.

Sa luam insa un exemplu extrem de radical: al urii si dragostei, doua stari mentale in aparenta total diferite. Sunt, insa, grade diferite in ura si dragoste; de asemenea, sunt sentimente intermediare, pentru care noi folosim cuvintele simpatic si antipatic, care ajung sa se confunde atat de mult, incat uneori este o dificultate a sti daca vreunul va este simpatic sau antipatic, daca va simtiti atras de el sau va este indiferent. Aceste sentimente opuse nu sunt decat grade diferite ale unui sentiment unic, asa cum il veti putea gandi si intelege daca veti medita o clipa la aceasta. Mai mult decat atat, si hermetistii ii acorda o importanta deosebita; este posibil de schimbat vibratiile urii in vibratiile dragostei, atat in propriul tau spirit cat si in spiritul altora. Multi dintre cei care citesc aceste randuri au avut experiente personale de tranzitie rapida, involuntara, intre dragoste si ura, sau invers, in propria persoana si a altora. De-abia acum veti intelege ca este imposibil sa realizati acest lucru cu ajutorul vointei, folosind formulele hermetice. Binele si raul nu sunt decat doi poli diferiti ai aceluiasi lucru; hermetismul cunoaste arta de a transforma raul in bine prin aplicarea Principiului Polaritatii. in totalitate, arta polarizarii este o faza a alchimiei mentale, cunoscuta si aplicata de Maestrii vechi si moderni ai hermetismului.

intelegerea acestei Legi permite modificarea polaritatii proprii, tot atat de bine ca si pe a altora; pentru a deveni un maestru al acestei arte trebuie sa-ti consacri timpul studiului necesar.5. LEGEA RITMULUI

"Totul se scurge inauntru sau in afara; orice lucru are durata sa; totul evolueaza, apoi degenereaza; balansul pendulei se manifesta in totul; masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare cu masura oscilatiei la stanga; ritmul este constant" - KYBALION

Aceasta Lege implica adevarul ca in orice lucru se manifesta o miscare inainte si inapoi, o miscare asemanatoare unei pendule, ceva asemanator unei maree, unei mari inalte si unei mari scazute. Aceasta miscare de plecare si venire se produce intre doi poli a caror Lege a polaritatii ni s-a demonstrat ca exista.

Este intotdeauna o actiune si o reactiune, un progres si un recul, un maxim si un minim. Tot asa este pentru toate elementele Universului: sori, lumi, oameni, animale, spirit, energie, materie.

Aceasta lege se manifesta in creatia si distrugerea lumilor, in progresul si decadenta natiunilor, in viata oricarui lucru si, in sfarsit, in starea mentala a omului; pentru acest din urma lucru, hermetistii apreciaza importanta intelegerii acestei Legi.

Hermetistii au inteles-o bine si au gasit ca aplicarea acesteia este universala. Ei au descoperit anumite mijloace pentru a anihila prin ele chiar efectele, prin folosirea de formule adecvate.

Ei implica legea mentala a neutralitatii. Ei nu pot anula Legea Ritmului, nici sa-i opreasca cursul; dar au invatat sa-i opreasca, mai bine zis sa-i evite, efectele asupra lor insisi, intr-un anumit grad, care depinde de nivelul de maiestrie atins. Ei au invatat s-o utilizeze, in loc de a fi utilizati de ea; in acest lucru si in metoda de asimilare consta arta hermetistilor.

Maestrul in hermetica se polarizeaza el insusi la punctul unde vrea sa ramana, apoi neutralizeaza balansul ritmic al pendulei, care tinde sa-l transporte catre celalalt pol. Toti cei care si-au insusit un anumit grad de maiestrie personala lucreaza astfel, intr-o oarecare masura, mai mult sau mai putin inconstient. Maestrul, din contra, o face constient, prin folosirea vointei sale. Astfel, el ajunge sa atinga un grad de echilibru si de fermitate mentala, aproape de necrezut, din partea undelor care sunt tarate inainte siinapoi, ca o pendula.

Aceasta Lege, ca si cea a polaritatii, precum si metodele pentru a le contracara (a le neutraliza) au fost studiate in amanunt de hermetisti, iar folosirea lor constituie o parte importanta a alchimiei mentale.6. LEGEA CAUZEI SI EFECTULUI

"Orice cauza are efectul sau; orice efect are cauza sa, totul se intampla conform Legii. Hazardul este un nume dat unei legi necunoscute. Sunt numeroase planuri ale cauzalitatii, insa nimic nu scapa Legii" - KYBALION

Acest principiu implica faptul ca exista o cauza pentru orice efect produs si un efect pentru orice cauza. El explica ca totul se intampla conform unei legi, ca niciodata nimic nu se intampla accidental, neprevazut, ca hazardul nu exista si ca, deoarece exista planuri diferite de cauza si efect, planul superior domina totdeauna planul inferior.

Nimic nu poate scapa in intregime legii.

Hermetistii cunosc pana la un anumit punct arta si metodele de a se ridica deasupra planului obisnuit al cauzei si efectului. Ridicandu-se mental la un plan superior, ei devin cauza, in loc de a fi efect. Multimile se lasa docil duse, ele asculta de tot ce le inconjoara, de vointa si dorinta celor mai puternici, de ereditate, sugestie, de toate cauzele exterioare care le dirijeaza ca pe simpli pioni ai vietii.

Maestrii, din contra, se ridica in planul superior, dominand sentimentele si caracterul lor, calitatile si puterile, tot asa de bine ca pe tot ce-i inconjoara. Ei devin stapani, in loc de a fi jucati si dirijati de vointa altora, precum si de influentele exterioare. Ei se servesc de Lege, in loc de a fi instrumente. Maestrii asculta de cauzalitatea principiului superior, insa ei comanda planul lor. in aceasta afirmatie exista o bogatie de cunostinte hermetice. LE INTELEGE CINE VA PUTEA.7. LEGEA GENULUI

"Este un gen in toate lucrurile; TOTUL are principiile sale: masculin si feminin; genul se manifesta in toate planurile" - KYBALION

Aceasta Lege implica adevarul ca genul exista peste tot. Principiile masculin si feminin sunt in actiune constanta. Acesta e adevarul nu numai in plan fizic, ci si in planurile mental si spiritual.

in Planul Fizic, Legea Genului se manifesta sub forma sexului, in plan superior el ia forme mai elevate, insa este mereu acelasi.

Nici o creatie fizica, mentala sau spirituala nu este posibila fara el. intelegerea legilor sale va arunca lumina asupra multor obiecte care in mod constant au uimit spiritul oamenilor.

Legea Genului a lucrat intotdeauna pentru a crea si regnuri. Orice lucru, orice individ contine cele doua elemente, masculin si feminin, sau chiar Marele Principiu.

Orice element masculin are elementul sau feminin, si invers.
Daca vreti sa intelegeti filosofia Creatiei, a Regenerarii Mentale si Spirituale, trebuie sa studiati si sa intelegeti aceasta Lege hermetica. Ea ascunde solutia unui mare numar de mistere ale vietii.

Tinem sa avertizam ca nu este nici o inrudire cu numeroasele teorii fundamentale, periculoase si degradante, cu invataturile care sunt raspandite sub titluri fanteziste si care nu sunt decat o prostituare a Marelui Principiu natural al genului. Astfel de ramasite ale vechilor forme infamante ale cultului Phalusului tind sa distruga inteligenta, corpul si spiritul; filosofia hermetica s-a ridicat intotdeauna cu indignare impotriva invataturilor degradante care conduc la destrabalare, pasiuni necumpatate si pervertirea principiilor naturii. Daca pe acestea le cautati parasiti imediat acest studiu. Hermetistul nu are nimic care poate sa va fie util in acest scop. Pentru aceia care sunt puri (curati sufleteste), totul este pur; pentru cei care sunt murdari, totul este murdar.

Totul este Spirit; Universul este mental

Ceea ce este Sus este ca si ceea ce este Jos; Ceea ce este Jos este ca si ceea ce este Sus.

Nimic nu sta, totul se misca, totul vibreaza.

Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are doua extreme; asemanatorul si neasemanatorul au aceeasi semnificatie;polii opusi au o natura identica, insa de grade diferite; extremele se ating; toate adevarurile nu sunt decat semiadevaruri; toate paradoxurile pot fi conciliate.

Totul se scurge inauntru sau in afara; orice lucru aredurata sa; totul evolueaza, apoi degenereaza; balansul pendulei se manifesta in totul; masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare cu masura oscilatiei la stanga; ritmul este constant.

Orice cauza are efectul sau; orice efect are cauza sa, totul se intampla conform Legii. Hazardul este un nume dat unei legi necunoscute. Sunt numeroase planuri ale cauzalitatii, insa nimic nu scapa Legii.

Este un gen in toate lucrurile; TOTUL are principiile sale: masculin si feminin; genul se manifesta in toate planurile.

preluat din... http://esoterism.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu