luni, 18 iunie 2012

Civilizatii stravechi

In cartile de istorie am invatat ca oamenii au evoluat din maimuta si apoi au urmat un drum firesc de dezvoltare catre perioada moderna. In acest drum omenirea a trecut prin diferite perioade precum epoca de piatra, epoca bronzului sau epoca fierului. Acest drum se intinde pe parcursul mai multor sute de mii de ani. Dar daca nu este asa? Daca drumul omenirii nu a fost la fel precum ne spun istoricii?
Adevarat e ca ultimele descoperiri arheologice tind sa dea peste cap vechile teorii istorice. S-au descoperit adevarate orase care atesta faptul ca acum cateva zeci de mii de ani in urma oamenii aveau deja o civilizatie infloritoare si nu se chinuiau cu unelte si arme din piatra. Chiar vestitele piramide ne pune in fata o teorie cu totul noua decat ne prezinta istoria.
Piramidele sunt niste constructii fenomenale. Si nu ma refer acum neaparat la marime, ci la cum sunt ele lucrate. Pe langa faptul ca sunt imense (fiecare dintre cele trei mari piramide vestite sunt fabricate din cateva milioane de cuburi de piatra... fiecare piatra in parte avand greutatea minima de o tona), aceste piramide sunt lucrate exceptional. Rosturile dintre pietrele imbinate sunt de cativa microni, ceea ce ne arata o eroare de constructie de la varf la baza de cativa milimetri. Sunt practic perfecte. La ora actuala nu detinem constructii atat de avansate precum piramidele. Poate credeti ca glumesc... dar sa stiti ca e adevarat.
Istoricii ne spun ca aceste piramide au fost construite acum 4000 de ani in urma de catre egipteni, dar istoria egipteana ne spune altceva. Ne spune ca aceste constructii au fost facute mai inainte de ei, de o civilizatie anterioara.
Curios e ca marii faraoni care se presupune ca au construit aceste piramide pur si simplu nu si-au trecut numele pe ele, acele piramide neavand nici-o inscriptie pe ele. Cunoscut fiind faptul ca egiptenii erau faimosi pentru bogatele inscriptii pe care le faceau in fiecare templu pe care il construiau. 
Mai curios e faptul cum au construit egiptenii aceste piramide, stiind ca in acea perioada oamenii detineau unelte din cupru (cuprul fiind un metal moale care era usor de prelucrat).
Alte constructii exceptionale mai sunt celebrele piramide din Mexic, din China (piramidele din China sunt chiar mai mari decat cele din Egipt), constructiile megalitice de la Stonehenge, din insula Pastelui, din Peru si asa mai departe. Toate aceste constructii au ceva in comun. Sunt foarte mari si sunt extraordinar de bine lucrate.
Comparand aceste constructii cu celelate constructii ale oamenilor din acea perioada in care se presupune ca s-au construit, vom vedea ca sunt diferente tehnice uimitoare. Aceste constructii uimitoare par sa fi avut la baza o tehnica moderna de constructie, total diferita de celelate constructii contemporane. Celelalte constructii contemporane sunt primitive, care nu au rezistat scurgerii timpului. Ele fiind complet distruse atunci cand au fost gasite. De fapt s-au gasit niste ruine.
O alta diferenta intre cele doua tipuri de constructii o reprezinta materialele din care au fost facute. In timp ce constructiile normale acelor timpuri au fost construite din roci moi si mici, celelate au fost construite din bucati imense de piatra foarte dura precum: granitul, andezitul sau dioritul. Dioritul de exemplu este o roca foarte dura, la prelucrarea acestuia fiind necesar un material mai dur ca el precum diamantul.
Nu imi pot inchipui oameni ce incearca sa foreze bucati imense de diorit de circa cateva tone cu ajutorul unor bucati de diamant. Si nu cred ca asa ceva s-a intamplat. Alt lucru bizar e ca au carat bucati imense de piatra pe distante imense de cateva mii de kilometri.. Nu se prea explica cum le-au carat... ideea e ca le-au carat intr-un timp relativ scurt. De exemplu piramidele sunt construite intr-un timp foarte scurt (intre 20 si 100 de ani), avand in vedere marimea pe care o au.. Expertii si-au dat seama ca au fost construite intr-un timp scurt prin simplul fapt ca au fost construite de aceeasi proiectanti (la o cladire care a fost construita intr-o perioada indelungata de timp se observa modul de constructie distinc, in functie de perioada in care a fost construita)
Oare cum se explica faptul ca oamenii au facut o trecere atat de mare intre tehnica pe care o foloseau mai inainte si tehnica pe care mai apoi au adoptat-o? Aceasta trecere fiind facuta intr-un an sau doi.... de la cabane construite din piatra bruta si la colibe de stuf au trecut direct la piramide foarte sofisticate si foarte mari.
De fapt nu a fost o trecere, pur si simplu aceste constructii au fost facute de o civilatie anterioara mai dezvoltata si decat cea din ziua de azi. O civilizatie care a fost raspandita pe intreg Pamantul si care a avut posibilitatea de a construi monumente care sa reziste pe perioade mari de timp. Ei au fost capabili sa foreze cantitati mari de piatra dura pentru ca mai apoi sa construiasca niste temple imense. Prin aceste constructii aceasta civilizatie practic a trimis niste mesaje celor care aveau sa vina dupa ei.
Nu se stie cu exactitate de unde a aparut acea civilizatie si unde a disparut, cert e ca dezvoltarea ei a fost ceva extraordinar si pentru nivelul la care suntem acum. Usor usor incepem sa deslusim cateva aspecte din aceasta misterioasa civilizatie, gasind urme in mai toate colturile lumii. Daca la inceput ne bazam doar pe piramidele din Egipt si Mexic, acum ne dam seama ca a fost ceva global. Gasim urme ale acelei civilizatii in Japonia, China, Candbogia, Liban, Bosnia Hertegovina, Rusia si lista poate continua.
Probabil ca in timp vom reusi sa gasim intregul mesaj pe care aceasta civilizatie ni l-a lasat, iar atunci vom fi capabili sa stim de unde a venit si unde s-a dus. Si vom sti si cine sunt cei care au construit aceasta infloritoare civilizatie.... poate suntem chiar noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu