marți, 10 iulie 2012

Generatia copy-paste

Zilele trecute ne-a adus in prim plan o scena politica pe care cu greu ne-am fi imaginat-o acum ceva timp in urma. Guvernul nou investit a facut tot ce a putut pentru a elimina concurenta politica chiar daca mijloacele folosite nu au fost prea constitutionale sau ortodoxe. Bineinteles ca aceasta situatie politica din tara ne-a cam adus numai probleme economice, printre care scaderea monedei nationale in fata euro si a dolarului.
Intre timp oamenii obisnuiti din societate se declara mahniti si scarbiti de aceasta situatie. Dar vina este tot a oamenilor, fie ca vor sau nu sa o recunoasca. De ce spun asta? O spun deoarece conducatorii ne reprezinta. Cum toti oamenii din lume si din societate sunt interconectati, cei care conduc au tendinta de a respecta acelasi "sablon" in ceea ce priveste comportamentul celorlalti din comunitate.
Apropo, unele dintre acuzatiile ce i se imputa premierului Victor Ponta a fost ca a falsificat una dintre diplomele de masterat si ca a plagiat lucrarea de doctorat. Dar ceea ce a facut domnul Ponta nu e ceva iesit din comun in Romania de azi. Marea majoritate a studentilor si a doctorilor au tendinta de a plagia. In ziua de azi, toti studentii preiau cam tot ce gasesc pe internet si isi fac diplomele de licenta.... o recunosc toti. La examenele de la liceu si de la facultate pana nu de mult se copia serios. Odata cu introducerea camerelor de supraveghere, dezastrul din invatamant a iesit la iveala.... nimeni nu invata, toti copie, iar daca nu au ce sa copie sau cum sa copie sunt flenduri.
Toti sunt deranjati de notele de la bac, dar nu inteleg de ce. Fiindca inainte tot la fel de flenduri erau elevii, numai ca puteau sa copie, fiind facilitati de profesorii care primeau bani. Nu zic acum ca sunt un adept al scolii din ziua de azi si Doamne fereste sunt mahnit de situatie, dar asta e adevarul. Adevarat, scoala din ziua de azi nu mai corespunde nevoilor acesti societi (de fapt nu a corespuns niciodata) si asta se vede cu ochiul liber in perioada examenelor de la sfarsitul scolii generale sau a liceului sau in a obtine un loc de munca.
Totusi daca toti vrem si chiar dam copy-paste cand avem ocazia, de ce, cei de la putere nu ne-ar semana? Iar in ceea ce priveste scandalurile politice... sa ne gandim, oare suntem noi niste scandalagii?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu