luni, 23 iulie 2012

Pielea detine propriul sau ceas biologic

Intr-un univers in care inteligenta predomina aceasta noua descoperire nu prea ne impresioneaza. Este ceva normal, daca stam si ne gandim ca fiecare celula in parte reprezinta de fapt TOTUL. Dar in schimb este foarte importanta pentru oamenii nostri de stiinta care "au la ochi ochelari de cal".
Dand la o parte acest aspect, s-a descoperit ca pielea detine propriul sau ceas biologic. Adica pielea este capabila sa accelereze refacerea sa sau sa o incetineasca la nevoie. Responsabila pentru aceasta este o molecula numita factorul 9 Kruppel-like (Klf9). Aceasta poate incetini diviziunea celulelor de la nivelul keratinocitelor sau o poate accelera.
Daca se va putea intelege acest proces mai bine, pe viitor se va putea face o administrare a medicamentelor mult mai eficienta, bazata pe anumite momente ale zilei, atunci cand ele ar putea da mai putine efecte secundare.
Este de inteles acum de ce unii doctori din vechime refuzau sa acorde anumite tratamente la anumite ore din zi. Probabil ca ei cunosteau mai bine acest proces decat cercetatorii din ziua de azi.

sursa... http://www.sciencedaily.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu