vineri, 17 august 2012

Codex Gigas... Biblia Diavolului


,Codex Gigas (in traducere “Cartea uriasa”), cel mai mare manuscris medieval din lume, ramane pana azi o lucrare inconjurata de mister. Cu 624 de pagini de pergament facut din pielea a 160 de magari si cantarind 75 de kilograme, codexul este mai cunosc sub numele de ”Biblia Diavolului”, intrucat contine cea mai veche imagine a Necuratului descoperita pana acum. Gratie dimensiunilor impresionante, dar si acestei ilustratii speciale de la pagina 290, manuscrisul a fost considerat cea de-a opta minune a lumii. Codex Gigas ar fi fost scris la inceputul secolului 13 intr-o manastire benedictina din Podlazice, Cehia de astazi, distrusa in secolului 15. Lucrarea a fost facuta cadou manastirii cisterciene Sedlec si apoi cumparata de manastirea benedectina din Břevnov. Între 1477 - 1953 a fost pastrata in biblioteca manastirii din Broumov, pana a fost dusa la Praga, in 1594, pentru a completa colectia Împaratului Rudolf II. În timpul razboiului de treizeci de ani, scrierea a fost furata de armata suedeza, astfel ca 
din 1649, manuscrisul a fost pastrat in Libraria Nationala din Stockholm. La 24 septembrie 2007, dupa 359 de ani, “Codex Gigas” a revenit temporar la Praga in cadrul unei expozitii.
De-a lungul timpului, lucrarea a trecut prin multe dezastre, inclusiv un incendiu, care au lasat urme. Coperta sa e din lemn acoperit de piele si decorat cu ornamente metalice. Manuscrisul are 89 de centimetri inaltime, 49 centimetri latime si 22 centimetri grosime, textele au fost scrise pe doua coloane a cate 106 randuri fiecare, iar ilustratiile surprind prin catacterul elaborat. Codexul abordeaza un vast registru de teme, de la botanica si intamplari istorice, la leacuri si descantece, lectii de spiritualitate si retete medicale, majoritatea de origine greaca sau bizantina. Jumatate din manuscris consta in Vechiul si Noul Testament, separate in mod ciudat de traduceri latinesti ale lui Josephus Flavius despre istoria evreilor (Antiquitates Iudaicae si De bello Iudaico). Un capitol ii este dedicat lui Isidore, care a trait in secolul al VI-lea in Spania. Ultima mare lucrare din Codex o reprezinta “Cronicile Boemiei” de Cosmas de la Praga (1045 - 1125). În manuscris apar si texte de mai mici dimensiuni,
referitoare la pocainta pentru pacatele comise si exorcizare, existand si un calendar religios. Însemnarile se incheie in anul 1229.
Legenda spune ca autorul Cdexului era un calugar benedictin, care a savarsit un pacat atat de grav, incat superiorii sai au hotarat ca nu poate fi iertat si l-au condamnat la moarte prin zidirea de viu. În incercarea de a se salva, el a jurat ca, daca i se va da sansa, va scrie intr-o singura noapte cea mai mareata carte, care va include toate realizarile umanitatii pana la momentul respective, aducand astfel cinstire manastirii. Calugarul a fost pasuit, cu conditia ca a doua zi, lucrarea sa fie gata. Daca nu, va plati cu viata. Pe la miezul noptii, dandu-si seama ca nu va reusi sa termine ce a promis, condamnatul a cerut ajutorul lui Satan, oferindu-i in schmb sufletul sau. Diavolul a terminat manuscrisul, iar calugarul i-a adaugat portretul, in semn de multumire. Necuratul este infatisat singur pe pagina, cu bratele ridicate, intr-o atitudine amenintatoare. Are 4 degete, coarne si gheare si este flancat de doua turnuri. Poarta blana de hermina, ca un adevarat “print al intunericului”.
Pe verso, apare o imagine a Raiului, aratand avantajele unei vieti cucernice, in contrast cu simbolul raului.
Portretele reprezentandu-l pe Diavol nu erau rare in arta medievala, insa cel din Codex este unic prin faptul ca il prezinta singur, ocupand o pagina intreaga. Unele voci au ridicat semne de intrebare in legatura cu culoarea usor diferita a paginii 290, explicabila insa prin frecventa cu care a fost deschisa si prin durata mare a expunerii publice. Povestea necunoscutului autor-calugar se incheie pilduitor: desi s-a salvat de la moarte, si-a pierdut linistea sufleteasca. Se spune de altfel ca scrierile despre exorcizare ar fi tocmai incercarile sale de a se elibera de povara. Pana la urma, impresionata de rugile pacatosului, Fecioara Maria i-a acordat iertarea, insa pocaitul a murit inainte sa fie izbavit de pactul facut cu Diavolul.
"
...de Magda Comişel

preluat din... http://www.esoterism.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu