marți, 28 august 2012

Dogonii... fiii lui Sirius

Originari din Manding (regiunea Bamako), poporul dogonilor este unul dintre cele mai vechi popoare din Africa neagra. Universul dogonilor este unul aparte, plin de mituri care mai de care mai fantastice. Istoria acestui popor pare sa inceapa in afara Pamantului si anumite pe Sirius.
Dogonii au ajuns pe aceste meleaguri intre secolele XI si XII. Ei au gasit pe acest teritoriu un alt popor, foarte priceput in magie. Vechiul popor era denumit tellem. In limba dogona, "tellem" inseamna cei pe care i-am gasit aici.
Fuziunea dintre cele doua popoare a fost una cat se poate de pasnica, iar cele doua popoare au inceput sa convietuiasca armonios impreuna. In schimb acel popor avea niste ritualuri pe care la inceput dogonii nu le intelegeau. Cu ajutorul acelor ritualuri si cantece magice pe care acestia le intonau, acestia puteau sa urce pe peretii falezelor fara nici-o dificultate. Mainile acestora pur si simplu se lipeau de peretii falezelor de piatra.
In viziunea dogonilor Universul a aparut ca un verb de origina divina. La fel ca in Biblia crestina, "la inceput a fost cuvantul", si anume cuvantul zeului Amma, care a creat Pamantul prin puterea cuvintelor sale. In opinia dogonilor, cuvintele sunt ca o banda de tesatura cu mai multe culori iar organele vorbirii umane sunt comparabile cu o masina de tesut, suveica fiind limba.
Pentru acest popor traditia inseamna totul. Asta deoarece traditia ii leaga de stramosii lor, cei pe care acestia ii venereaza permanent. Ei considera ca transmiterea traditiilor din generatie in generatie este indispensabila supravietuirii grupului.
Dogonii considera cuvantul ca fiind "fabricat" in interiorul omului, ca mai apoi sa prinda substanta, prin metode spirituale si sa devina parte a realitatii noastre.
Traditiile acestui popor se bazeaza pe niste desene divine. Aceste desene divine au la baza cea mai stralucitoare stea de pe cer si anume steaua Sirius. Acest popor a reusit cu maxima precizie sa alcatuiasca mai multe harti stelare din care sa faca parte o multime de stele, pe care noi le cunoastem acum cu ajutorul telescoapelor moderne. In aceste harti, si alaturi de steaua Sirius, se gasea o alta stea, pe care pana in prezent cei care au studiat aceste harti stelare nu au stiut mai nimic. In ziua de azi se stie (multumita puternicilor telescoape moderne) ca acea stea este de fapt o stea mica alba pe care savantii au denumit-o Sirius B. Este vorba de fapt despre o stea pitica alba care se invarte in jurul lui Sirius si care este alcatuita din cea mai grea materie prezenta in Univers (la fel cum spuneau dogonii).
Dogonii mai pomenesc si despre a treia stea cu numele de "Enuna Ya", mult mai usoara decat Sirius B. De acolo a venit "Nommo", marele stramos al dogonilor. Pe langa aceasta, dogonii cunosc toate planetele din sistemul nostru solar, cunoscand si fazele planetei Venus care se asemana cu cele ale Lunii. Ei au mai spus ca Venus are un "prieten" care ar putea fi asteroidul Toro, descoperit recent in apropierea sa.
In opinia dogonilor cerul este in forma de spirala care porneste dintr-un sambure central prin cuvantul lui Amma, zeul suprem. Dogonii spun ca Universul este infinit, dar este masurabil, si ca astrele se indeparteaza unele de altele printre niste miscari rotative. Ei spun ca apa este prezenta peste tot in Univers, chiar si in pietre si ca noi nu suntem singuri, mai exista si ale popoare care locuiesc pe alte planete.
Conform traditiilor acestui popor, stramosul Nommo  a sosit pe Pamant de pe o planeta ce orbiteaza in jurul lui Sirius, la bordul arcei sale si le-a oferit oamenilor cunostinte despre Univers. Marele stramos era, de fapt, un om peste ce a venit de pe o planeta acoperita de apa si care a venit intr-o nava plina la randul ei de apa.
Ei mai spun ca de fapt acel stramos a mai venit odata pe Pamant, cu foarte multi ani inainte si a sadit "semintele" vietii pe aceasta planeta.
Aceste mituri seamana extraordinar de mult cu miturile sumeriene care povesteau despre vizita "oanilor", oamenii pesti, care au venit din cer in special pentru a-i educa, civiliza si a-i invata sa scrie. Aztecii au intalnit si ei niste delfini stelari care i-au vizitat cu foarte multi ani in urma.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu