vineri, 10 august 2012

Istoria umanitatii este una a criminalilor

Cred ca va mai aduceti aminte de ce ati invatat la istorie... cat de cat. Ati invatat despre lupte. Cel putin astea sunt de fapt cele mai importante aspecte ale istoriei noastre prezentate la scoala.
Cei mai importanti oameni ai istoriei sunt Napoleon Bonaparte, Hitler, Stalin, Cezar, Alexandru cel Mare, Genghis Khan si lista poate continua cu inca alte sute de domnitori. Ce au in comun acestia?.... Sunt niste mari conducatori. Cu exceptia lui Hitler sau Stalin, acestia din urma chiar sunt priviti ca fiind niste domnitori gloriosi.
Gloriosi o fi, dar inainte de toate sunt niste criminali. Acesti domnitori au savarsit niste orori greu de inchipuit in timpul domniei lor. Au inceput razboaie si au executat milioane de oameni nevinovati. Dar istoria este de partea lor.
Apropo, am vazut acum cativa ani filmul Troia. In acel film Ahile dadea de inteles ca numai prin lupta si glorie va ramane in istorie. Inseamna ca a ucide este modalitatea cea mai eficienta de a ramane in istorie si ce e drept cam asa a fost in toata istoria noastra.
Violenta a fost ridicata pe piedestal si a fost folosita de catre orice institutie ca modalitate de a ordona societatea. Nici biserica nu s-a dat in laturi, de fapt ea a dus la extrem violenta, chiar daca in publica propaga nonviolenta.
Biblia ne aduce si ea in fata eroi razboinici, viteji dar necrutatori cu dusmanii (pe care evident Dumnezeu ii ura), precum regele Saul, David, puternicul Samson si multi alti regi cu rol de salvatori ai natiunii. Dar toti se foloseau de violenta in a rezolva problemele statale sau chiar spirituale. Aparitia lui Iisus in Biblie e de fapt ceva extraordinar. Acest personaj era total diferit de eroii biblici de pana la El.
Biblia este de fapt foarte violenta, dar partea noua (cea a Noului Testament) face nota discordanta, fiind una a iertarii si a propavaduirii pacii. Pe cand cea a Vechiului Testament a fost cea a razboiului, a razbunarii ( a razbunarii lui Dumnezeu pe oameni pentru faptul ca acestia din urma nu au respectat cuvantul Sau).
Dar revenind la istoria noastra cea de toate zilele din scoala... este foarte violenta. In aceste carti, eroii sunt de fapt domnitorii criminali care nu au stiut cum sa puna mana pe putere decat cu ajutorul violentei. Iar copiii sunt sfatuiti sa invete despre ei, sa le tina minte numele si sa tina minte datele celor mai importante batalii sau a razboaielor mondiale sau chiar sa invete strategiile de lupta din acele batalii..
De ce oare istoria nu pune accent pe oameni precum Iisus, Leonardo da Vinci, Mozart, Rafaelo, Michelangelo, Buddha, Maica Tereza, adica oameni care au construit ceva si pune bazele doar pe cei care au distrus? De fapt istoria ne spune ca civilizatia s-a facut cu arma in mana, dar uita sa spuna ca s-a construit in timp de pace.
Marii cuceritori ai lumii nu au construit nimic, ei sunt doar niste erori ai istorie, punand bazele pe reusitele lor nu reusim decat sa facem din ei niste modele de urmat. Atunci sa nu ne miram de existenta unor indivizi precum Anders Breivik care reusesc sa macelareasca mase intregi de oameni..... de fapt asta este modelul pe care il pune istoria in fata. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu