marți, 25 septembrie 2012

De ce se vrea razboi?

Nu stiu daca suntem constienti sau nu, dar ne aflam in pragul unui nou razboi mondial. Coreea de Nord e gata sa lanseze propria sa racheta, capabila sa calatoreasca pe distante mari si sa detina un focos nuclear. Siria a luat foc si e gata de razboi cu statele din vecinatatea ei precum Turcia. Japonia a nationalizat niste insule fara a mai recurge la arbitrajul international si a starnit furia marelui ei vecin China. Rusia se inarmeaza pana in dinti si nu in ultimul rand (de fapt e capul de lista) Iranul doreste sa isi construiasca focoase nucleare si dupa spusele unora ar dori sa rada Israelul de pe fata pamantului.
Dar oare aceste tari nu sunt constiente de problemele pe care le fac prin aceste conflicte? De ce oare continua in ritmul asta? Asa au stat treburile si acum 70 de ani in urma cand a inceput al doilea conflict mondial, oare de ce nu si-au invatat guvernele lectia?
Aceste intrebari nu isi au raspunsuri pe care noi sa le intelegem. Totul de fapt este un plan de dominare mondiala. Pentru a reusi sa domini intai trebuie sa dezbini, iar razboaiele mereu au avut acelasi rol.
Razboiul este modalitatea cea mai josnica si cea mai primitiva forma de a rezolva un conflict. Razboiul niciodata nu a fost necesar contrar a ceea ce se spune la tv.
Nu am inteles niciodata de ce SUA au  inceput razboiul din Irak sau din Afganistan. Nu au rezolvat nimic, asta pentru ca oamenii de acolo nu au fost pregatiti de ceea ce americanii numesc democratie. Oricum americanii s-au dus in acele tari nu cu ganduri bune, ci cu interese economice meschine. Astfel ca acele conflicte se prelungesc si acum, nimic nu e rezolvat.
Asa se va intampla si cu Iranul, de fapt se va intampla mai rau. Iranul este mult mai puternica decat Irakul sau  Afganistanul. Cu Iranul nu e de joaca mai ales ca e aparata de interesele altor giganti precum Rusia si China care isi au si ele propriile interese in acel stat.
Ceea ce e frapant, e ca Iranul e mai putin provocator in comparatie cu Israelul sau SUA si nu recurge la declaratii socante. Iranul doar isi vede de treaba... isi dezvolta propriile reactoare nucleare. Dar de ce este atata valva in jurul acestui program nuclear?
India si Pakistan si-au construit bombe nucleare fara ca nimeni sa zica nimic, desi amandoua erau intr-un conflict deschis si puteau oricand sa transforme aceasta inarmare intr-un dezastru nuclear. Israelul si-a construit si el bombe nucleare, dar nu s-a revoltat nimeni, China la fel. Atunci de ce Iranul nu poate?
Pentru ca (conform unor declaratii) Iranul a amenintat Israelul. Dar si India a amenintat Pakistanul, si China a amenintat Taiwanul.
De fapt, motivul real unui asemenea conflict nu exista. Se vrea razboi. Si se vrea razboi la scara larga, cat mai repede cu putinta chiar. SUA nu intarzie niciodata sa provoace tarile rivale prin concentrarea de forte navale impresionante la granitele ei. Totul este planuit de dinainte. Cineva vrea sa refaca jocurile internationale folosind alte "piese de sah", deoarece celelalte piese s-au invechit. Iar jucatorilor de "sah" nu prea le mai pasa de pioni, de fapt nu le-au pasat niciodata. Au sacrificat totul pentru interesele lor.
Problema care se pune este... pionii cat o sa mai rabde ca cineva sa ii joace pe sfori? Oare vor fi atat de naivi in continuare sau vor inainta si vor deveni "regine"?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu