luni, 24 septembrie 2012

Descoperire arheologica de senzatie la Iasi

Acum cateva zile in urma doctorul Mihai Vasilencu a gasit in localitatea Handresti, comuna Oteleni, o serie de tablite cu inscriptii misterioase. Alaturi de aceste tablite au mai fost descoperite si niste unelte din silex care nu par sa fi apartinut din aceasta zona.
Dupa mai multe cercetari s-a descoperit ca acest scris parea sa fie unul foarte vechi si asemanator cu scrierile de pe tablitele vechi de 5500 de ani de la Tartaria. S-a constatat ca literele cu care au fost scrise aceste tablite ar fi apartinut vechilor geti (un popor de origine traca ce a locuit pe ambele maluri ale Dunarii). "In aceasta vara am continuat sa dau atentie vestigiilor care se afla pe teritoriul si împrejurul satului Hândresti din judetul Iasi. Aceasta preocupare a mea este legata de faptul ca aceasta zona este putin cunoscuta din punct de vedere istoric dar este foarte bogata în vestigii ce apartin Neoliticului, Eneoliticului, Bronzului sau Epocii Fierului. Unele piese atrag atentia de la o prima vedere datorita raritatii si frumusetii lor. Înca de la început mi-au atras atentia doua tablite de piatra ce au o inscriptie care se aseamana mai mult cu  «alfabetul getilor», la o prima vedere dar si cu tablitele de la Tartaria. Poate fi vorba si de o forma de scriere paleocrestina. Specialistii probabil vor descifra scrierea si vechimea ei pentru a stabili adevarul istoric. Aceste tablite au forma dreptunghiulara. Interesant este faptul ca aceste tablite provin dintr-o asezare din jurul satului Hândresti. Alte piese remarcabile gasite de mine sunt si doua nuclee de silex de marimi impresionante, cel mai mare are o lungime de 18 centimetri si o latime de opt, lame de silex, topoare de silex, topoare de piatra cu perforatie, de tip ciocan, fusaiole, greutati si capete de piatra ce erau atat ale unor maciuci, daltite, razuitoare, vârfuri de lance si sageata sau râsnite. Aceste piese provin din mai multe asezari si din perioade de acum peste trei mii de ani", dezvaluie Mihai Vasilencu.
In aceasta zona a existat inainte un important centru comercial care lega zona Moldovei cu zonele din Polonia si Ucraina. Probabil in acest fel tablitele au ajuns in aceasta zona.
Mihai Vasilencu are ganduri mari cu privire la aceasta descoperire. "Eu vreau sa realizez si monografia satului Hândresti si, in acest sens, am cercetat aceasta localitate folosind izvoare scrise dar am încercat sa cunosc si vechea vatra  Astfel ca, în primavara acestui an, facând unele cercetari de teren mi-am dat seama ca aici sunt asezari foarte vechi ce apartin mai multor epoci istorice si care ajung pana acum cinci mii de ani. De asemenea, in urma prospectiunilor arheologice am reusit sa adun mai multe vestigii, din mai multe zone ale satului, si din perioade istorice diferite în scopul realizarii unui «repertoriu arheologic». Sper, cu ajutorul unor specialisti, sa pot face o periodizare cât mai verosimila a asezarilor. Ca un exemplu pentru faptul ca marii arheologi ai Romaniei s-au interesat de zona este legat de anii 1949 - 1950. Atunci, o comisie formata din Radu Vulpe, Hortensia Dumitrescu sau Vladimir Dumitrescu si altii au cercetat aici", spune acesta. 

sursa... www.bzi.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu