sâmbătă, 22 septembrie 2012

Planurile in care isi duce omul existenta


Pamantul cu toti muntii, vaile, dealurile, campiile, marile si uscatul, plantele si animalele care il populeaza, rasele de oameni si aerul care ne inconjoara, constituie lumea fizica sau planul fizic. Toate lucrurile si fiintele din lumea fizica sunt formate din materia cea mai concentrata, cea mai densa, numita materie fizica. Ea este perceputa prin simturile corpului nostru fizic, poate fi vazuta, pipaita, cercetata in laborator.
Departe de pamant, dincolo de atmosfera lui se afla o patura de o alta materie, instare eterica, cu mult mai fina, formata din atomi extrem de fini, materie care nu mai poate fi cercetata cu organele fizice ale omului. Aceasta patura de materie fina constituie planul astral. Materia planului astral patrunde atmosfera, se furiseaza printre moleculele si atomii fizici ce intra in alcatuirea regnului mineral, vegetal si animal, patrunde peste tot, prin toate, pana in centrul pamantului. Prin urmare noi, oamenii, pe langa materia fizica (solida, lichida, gazoasa, radianta), suntem inconjurati si de materie astrala. Ca sa intelegem aceasta penetratie a materiei astrale prin materia si corpurile fizice, ne vom referi la patura de aer care se afla deasupra apei oceanelor. Este adevarat ca aerul din atmosfera si apa oceanelor sunt doua stari diferite ale materiei; cu toate acestea, aerul patrunde in apa oceanului, asigurand viata plantelor si animalelor. Desi aceste doua elemente sunt separate, totusi unul dintre
ele, cel subtil, patrunde prin cel dens. Tot astfel materia planului astral patrunde materia planului fizic.
Dincolo de planul astral se afla o alta categorie de materie, care constituie planul mental, planul spiritual. Materia planului mental e cu mult mai fina decat cea a planului astral. Atomii care formeaza aceasta materie sunt de cea mai fina
constitutie. Mintea noastra, extrem de redusa, nu poate intelege rarefierea, finetea acestei materii, si nici nu gaseste in lumea fizica ceva de comparat. Substanta care este raspandita in planul mental este asa de fina, incat e considerata a fi esenta materiei, prima faza, inceputul materiei, intermediarul intre energie si materia astrala, este eterul de baza de la care si cu care incep toate creatiile din univers. Dupa cum materia astrala strabate materia fizica, tot astfel si materia planului mental strabate materia astrala si pe cea fizica pana la centrul pamantului.
Prin urmare, omul este scaldat de un ocean de materie mentala, astrala si fizica (aerul). Aceste trei materii intra in constitutia corpurilor de pe pamant astfel:

mineralele vor avea numai materie-fizica si astrala; plantele vor avea materie fizica, astrala si, cele superioare, o infima parte din materia mentala; animalele vor avea materie fizica, astrala si materie mentala proportional cu gradul de superioritate al animalului; omul este constituit din materie fizica, astrala si mentala. În existenta lui vesnica, omul va trai in acest circuit care incepe in planul fizic, apoi in cel astral, dupa care va trece in planul superior, in planul mental, pentru a reveni din nou ca om pe pamant sau pe alta planeta si asa mii si mii de ani, invatand si evoluand mereu.

Scarlat Demetrescu - Viata dincolo de mormant

preluat din... http://www.esoterism.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu