vineri, 7 septembrie 2012

Siropurile medicinale


Cunoscute cel mai frecvent ca bauturi tonice sau racoritoare, siropurile pot sa aiba totodata efecte terapeutice de exceptie. prin folosirea unor extracte naturale din fructe sau plante, prin continutul de miere si prin usurinta administrarii, siropurile sunt unele dintre cele mai agreabile medicamente naturale, mai ales in perioada iernii, avand de la caz la caz efecte expectorante, tonice, antitusive, vitaminizante, aperitive sau imunostimulente.

Avantaje si proprietati
Prepararea si administrarea remediilor sub forma de sirop natural este una dintre cele mai vechi modalitati de folosire a plantelor, datand inca din perioada antichitatii. Medici renumiti ai vremii, cum au fost Hippocrat, Galen si ceva mai tarziu Culpeper, au folosit cu succes acest tip de preparat datorita proprietatilor sale speciale:
- gustul dulce datorat mierii sau altor indulcitori naturali face ca, sub aceasta forma, sa poata fi administrate plante cu gust mai neplacut (in general cele amare), fara inconveniente majore sau intoleranta;
- copiii beneficiaza din plin de aceasta forma de administrare, la fel cei care au repulsie fata de gustul amar sau picant;
- forma lichida de administrare face ca siropurile sa fie usor de administrat si totodata usor de asimilat in organismul celui bolnav. Astfel, efectele terapeutice se vor putea face simtite in scurt timp.
- “termenul de garantie” in cazul siropurilor naturale realizate cu o cantitate suficienta de miere este foarte indelungat: el poate ajunge fara probleme la 2-3 ani.
 - proprietatile tonice si purificatoare ale plantelor folosite in prepararea siropurilor sunt foarte bine completate de adaosul de miere, ceea ce face ca aceste remedii sa aiba un efect tonic si regenerant mult amplificat. Acest efect va fi resimtit din plin de persoanele slabite, de catre convalescenti si persoanele in varsta.
Actiunea complexa terapeutica a siropurilor depinde in cea mai mare masura de plantele folosite si de modul de preparare la care apelam. Prezentam in continuare modul de preparare al catorva remedii care si-au dovedit din plin eficienta terapeutica de-a lungul timpului.

Indulcitori utilizati
Cel mai folosit dintre indulcitori este, in cazul siropurilor, zaharul alb. Dar pentru obtinerea unui preparat cu adevarat eficient, vom evita sa folosim zaharul care nu numai ca nu are nici un efect terapeutic, dar totodata poate produce, prin utilizare frecventa, dezechilibre grave in organism. Pentru a evita efectele neplacute ale acestuia, datorate in cea mai mare masura structurii sale complet nenaturale si prin urmare greu de asimilat, vom apela la doua variante de inlocuire a acestuia:
1. Zaharul invertit
Se obtine prin incalzirea zaharului alb, in combinatie cu acid citric, ceea ce face ca din zahar sa se obtina doua componente mult mai usor asimilabile: glucoza si fructoza
Modul de preparare al zaharului invertit: se pun intr-un vas 640 g zahar, 360 g apa si o lingurita de zeama de lamaie. Se fierbe 5-10 minute timp in care se colecteaza spuma cu o lingura de lemn.
2. Mierea. Nu are aceeasi putere de indulcire ca si zaharul invertit, dar are o valoare terapeutica mai mare decat acesta. Proprietatile mierii potenteaza foarte bine efectele siropurilor, ea fiind antiinflamatoare, antirahitica, antiseptica, antiscorbutica, calmanta, emolienta, energizanta, laxativa, revitalizanta, tonica si vitaminizanta. Pentru prepararea siropurilor se va folosi doar miere lichida.

Tipuri de siropuri
1. Siropurile cu extracte hidroalcoolice (tincturi)
Se amesteca zaharul invertit cu o tinctura sau un amestec de tincturi. La 900g de zahar invertit se adauga 100g de tinctura sau tinctura concentrata prin evaporare. Daca inainte de folosire, tincturile se lasa la evaporat (astfel le creste concentratia), acestea vor avea mai putin alcool, iar ele vor putea fi administrate in doze mai mari chiar si copiilor. Daca tinctura nu este evaporata, atunci siropul trebuie administrat numai diluat cu apa, in proportie de 1-2 linguri la o cana cu apa.
2. Siropurile cu uleiuri volatile
Pentru aceste preparate, zaharul invertit se amesteca cu ulei volatil in proportie de 1‰. Mai precis, la 990g de zahar invertit se adauga 1 ml de ulei volatil, dupa care se omogenizeaza foarte bine.
3. Siropurile cu amestec de tincturi si uleiuri volatile
Se prepara la fel cu preparatele descrise anterior, doar ca principiul activ este constituit din combinatia de uleiuri volatile si tincturi. Este bine ca uleiul volatil sa nu depaseasca nici in acest caz proportia mentionata (1 la mie).
4. Siropurile naturale cu fructe
Zaharul invertit se prepara in modul mentionat anterior, doar ca in loc de apa se va folosi sucul obtinut din stoarcerea fructelor. Aceste siropuri se pot combina, de asemenea, cu extracte naturale din plante.
5. Siropuri din miere si extracte alcoolice din plante
Se prepara la fel ca si cele cu zahar invertit. Aceste siropuri au dezavantajul ca mierea nu se omogenizeaza foarte bine cu alcoolul, si dupa un timp poate sa se cristalizeze. De aceea se recomanda prepararea acestui sirop in cantitati mici, care sa poata fi consumata intr-o saptamana. Nu se va pastra la frigider.
6. Siropuri obtinute prin macerare
Se pun la macerat intr-un vas inchis 200g de planta proaspata sau fructe si 800g de miere. Se lasa la macerat timp de minim 2 saptamani dupa care se filtreaza. Pentru a evita pericolul fermentarii (conservabilitatea acestor siropuri este mai redusa) este util ca aceste preparate sa fie pastrate la rece.
7. Siropuri cu miere si zahar invertit
Prezinta urmatoarele avantaje: au o putere de indulcire mare, beneficiaza de toate proprietatile mierii, se mentin omogene o cantitate mai mare de timp si au o conservabilitate mai mare. Pentru prepararea bazei siropului se amesteca 600g miere cu 400g zahar invertit. In aceasta baza vor putea fi introduse, la fel cum am procedat la siropurile cu zahar invertit sau miere, o tinctura, uleiuri volatile sau un amestec din acestea.

Cateva siropuri usor de preparat

Sirop din muguri de brad sau de pin
400g din muguri de brad sau pin se pun la macerat in 600g miere lichida. Se lasa minimum 14 zile, apoi se filtreaza. Se pastreaza la rece.
Indicatii: afectiuni pulmonare, amigdalita, faringita, astenie fizica si psihica.
Administrare: 2-3 lingurite de 3 ori pe zi.

Sirop antitusiv
Amestecul din urmatoarele tincturi: ardei iute 20 ml, scai vanat 60 ml, patlagina 60 ml, rostopasca 20 ml, coaja de lamaie 10 ml, se evapora pana ajunge la 100 ml. Acesta se amesteca cu 900 g de miere si zahar invertit in proportiile mentionate anterior.
Indicatii: tuse de diverse etiologii, dureri de gat, astm, amigdalita, laringita.
Administrare: o lingurita de 4 ori pe zi in cazurile mai usoare, iar in cazurile mai grave cate o lingurita din ora in ora.

Sirop expectorant
100 ml tinctura evaporata din urmatorul amestec de tincturi: Ciubotica cucului 20%, Iarba mare 20%, Lemn dulce 10%, Nalba-radacina 20%, Ceapa 10%, Fenicul 20%, se amesteca cu 900g de baza de sirop din miere si zahar invertit si 2ml ulei volatil de eucalipt.
Indicatii: tuse, bronsita, astm, dureri de gat.
Administrare: 1 lingurita de 3-4 ori pe zi.

Sirop laxativ
300 ml tinctura de volbura se evapora pana scade de 3 ori (pana raman 100 ml) si apoi se amesteca cu 40ml decoct de scoarta de crusin, 10 ml ulei de catina si 900 g baza de sirop din miere si zahar invertit.
Indicatii: constipatie
Administrare: 3-4 lingurite dimineata pe stomacul gol.

Sirop vitaminizant
200 g de catina proaspata (zdobita cu lingura de lemn) se pune la macerat in 800 g miere lichida. Se lasa la macerat 14 zile, apoi se filtreaza. Se pastreaza la rece.
Indicatii: anemie, anorexie, astenie fizica si psihica, demineralizare, scorbut, astma, bronsita cronica, convalescenta.
Administrare: 2-3 lingurite de 3 ori pe zi.

Sirop de ciubotica cucului
100g radacini, 100g frunze si 100g flori de Ciubotica cucului se pun la macerat in 700g miere lichida. Se lasa minimum 14 zile dupa care se filtreaza. Se pastreaza la rece.
Indicatii: tuse de diverse etiologii, laringite, pneumonie, guturai.
Administrare: 2-3 lingurite de 3 ori pe zi.

preluat din... http://centru.kamala.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu