luni, 22 octombrie 2012

Alegerile noastre


Cei mai multi dintre noi au pierdut din vedere relatia care exista intre alegerile si actiunile noastre si rezultatele acestora, in loc sa ne asumam responsabilitatea pentru starea actuala a lucrurilor, devenim specialisti in a-i acuza pe altii, considerand ca e vina lor, atunci cand vietile noastre nu sunt atat de minunate pe cat ne-am asteptat. Am putea chiar arata cu degetul spre altii, in loc sa ve­dem alegerile pe care noi le-am facut si care ne-au dus exact in locul in care suntem astazi. Daca nu suntem constienti atunci cand facem alegeri, nu vom face nimic altceva decat sa repetam tiparele din trecut. Daca vreti sa va atingeti telurile si sa creati viata pe care o doriti, va trebui sa faceti alte alegeri, care sa va conduca spre actiuni noi [...]
Calitatea vietilor noastre este suma tuturor deciziilor noastre. Pentru a lua decizii de calitate, trebuie sa vedem lim­pede. Punandu-ne intrebari in legatura cu toate variantele po­sibile, devenim mai constienti si putem vedea mai clar even­tualele rezultate ale actiunilor noastre. Cand va puneti aceste intrebari pe parcursul procesului decizional, vedeti imediat daca decizia pe care sunteti pe cale s-o luati este o expresie a partii voastre luminate sau a celei intunecate, daca alegerea provine din sperantele si visele voastre, sau din temeri si indo­ieli. Aceste intrebari va ofera intelepciunea necesara, pentru ca ce era inainte inconstient, sa devina constient, pentru ca sa puteti alege cu toata puterea ce vine din actul de a fi pe de­plin constient.
Toti avem o flacara interna care este pastratoarea fortei noastre vitale. Fiecare alegere pe care o facem, ori aduce mai multa forta, intarind, aprinzand si hranindu-ne flacara, ori di­minueaza aceasta forta, micsorand intensitatea flacarii si reducandu-i puterea. Atunci cand focul interior este viu, ne simtim puternici si increzatori. Avem puterea si curajul de a spune adevarul, ca si umilinta de a cere ce ne trebuie. O flacara sanatoasa ne um­ple mintile cu imagini clare si cu inspiratie si ne ofera taria de a tine cont de visele noastre si de a le urma. Atunci cand ne alimentam focul din interior, putem vedea cu foarte mare cla­ritate si putem actiona fara sa ne abatem din drum. O flacara puternica ne impinge spre stari de constiinta mai inalte, acolo unde salasluiesc iubirea de sine si libertatea emotionala.
Însa atunci cand flacarile sunt mici, suntem vulnerabili, firavi si slabi. Suntem tematori, susceptibili si ingrijorati si ne indoim de propriile noastre puteri. Atunci cand flacarile nu au fost ingrijite si hranite, cautam cu disperare implinire in lucru­rile din exteriorul nostru, incetam sa mai comunicam cu cei­lalti, fiindu-ne teama ca nu meritam sa fim iubiti si fericiti. Atunci cand flacarile noastre sunt slabe, nu avem un sistem defensiv apt sa lupte cu boala, indoiala, grija, lipsa de apreci­ere fata de propria persoana, dependenta sau critica. Atunci cand flacara noastra este mica asteptam ca altii sa ne alimen­teze focul, pentru ca noi nu am facut-o. Un foc mic este slab si cade prada dialogurilor negative continue, care se infiltrea­za in mintile noastre.
Acum o sa va spun ceva care o sa va trezeasca la reali­tate: alegerile ne influenteaza comportamentul si actiunile. Fiecare alegere, ori pune lemne pe focul nostru interior, ori il stropeste cu apa, diminuandu-i astfel fortele. Daca vrem sa stralucim in toata lumina noastra, daca vrem sa ne exprimam in mod autentic si dorim ca forta sa ne propulseze scopurile in lume, sarcina primordiala trebuie sa fie aceea de a ne men­tine focul interior – forta noastra vitala – cat mai puternic.Debbie Ford – Întrebãrile potrivite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu