sâmbătă, 6 octombrie 2012

Descoperire importanta despre civilizatia maiasa

Civilizatia maya este des mentionata in mass media din ultimii ani si asta din cauza calendarului lor care se termina pe data de 21-12-2012. Aceasta mediatizare excesiva a dus si la lucruri bune. Astfel ca s-au intensificat cautarile arheologice, asta deoarece fiecare arheolog cauta sa faca descoperiri cat mai spectaculoase si cat mai socante.
O ultima descoperire o are in prim plan pe regina maiasa K'abel si a fost facuta in vechiul oras El Peru'-Waka' din Pet'en, Guatemala, potrivit OM Globe. Arheologii au descoperit vase ceramice, o lespede de piatra si un vas de alabastru in camera mortuara avand caracteristicile reginei K'abel.
"Natura precisa a informatiei din text si din imaginea de pe vas si contextul gasirii acestuia in mormant constituie o legatura remarcabila si rara a civilizatiei Maya", a spus David Friedel, arheologul american care a facut descoperirea.
Celebra regina K'abel este renumita pentru portretul sau sculptat pe un monolit numit Stela 34 gasit la El Peru si care acum se afla la Muzeul de Arta din Cleveland, SUA.
K'abel a domnit impreuna cu sotul ei, Kinich Bahlam, in perioada clasica tarzie a civilizatiei Maya, timp de cel putin 20 de ani (672-692 d.Hr). A fost guvernatorul militar al regatului Wak, primind titlul de "Kaloomnte" (Razboinicul suprem), avand o mai mare autoritate decat sotul sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu