marți, 16 octombrie 2012

Înainte de Big Bang – nimic sau un alt Univers?

Big Bang este evenimentul uimitor care, se crede, stă la originea Universului! Mulţi dintre noi  ontinuăm să ne întrebăm: dar înainte de Big Bang – ce a fost? Ni se răspunde că o astfel de întrebare nu are rost – că timpul însuşi a luat naştere după Big Bang şi ca Big Bangul este o "singularitate" iar întrebarea "ce ar fi putut să fie înainte de singularitate" este fără nici un sens. Şi totuşi... câţiva oameni de ştiinţă au alte idei!

 
Universul pe care-l cunoaştem şi în care ne ducem existenţa a luat naştere acum mai bine de 13 miliarde de ani dintr-un fel de explozie (chiar dacă cuvântul "explozie" nu este exact) iniţială – un Big Bang, în urma căruia s-au născut spaţiul, timpul, materia şi energia. De atunci Universul a fost şi continuă să fie într-un proces de expansiune – mai mult, expansiunea Universului este accelerată – datorită, se pare, unei bizare forme de energie numită energia întunecată, care acţionează ca un fel de forţă antigravitaţională.

Cu actualele acceleratoare de particule, în special cu cel de la Geneva (Large Hadron Collider – LHC, cu o circumferinţă de 27 de km unde se ciocnesc fascicule de protoni cu viteze foarte apropiate de cea a luminii) reuşim să re-cream procesele care au avut loc câteva fracţiuni de secundă după Big Bang. Ne apropiem din ce în ce mai mult de cunoaşterea fenomenelor care credem că au avut loc – însă Big Bangul însuşi rămâne un mare şi profund mister.

Mulţi oameni de ştiinţă, majoritatea, susţin că nu are sens să ne întrebăm ce a fost înainte de Big Bang întrucât nu a fost... nimic: tot ce există la ora actuală a avut originea în acest fenomen incredibil.

Totuşi, teoria relativităţii generale a lui Einstein nu prezice că spaţiul şi timpul nu ar fi putut exista înainte de Big Bang – spune doar ca curbarea spaţiului şi timpului era atât de mare la începutul Universului încât teoria relativităţii generale însăşi, aşa cum o cunoaştem astăzi, nu mai este valabilă – este nevoie de o nouă teorie, teoria relativităţii generale cuantice, care la ora actuală încă nu există – sau cel puţin nu există o versiune acceptată de majoritatea oamenilor de ştiinţă.

Ne putem astfel imagina că Universul, înainte de ceea ce noi numim Big Bang, a fost într-o fază de contracţie – deci devenea din ce în ce mai "mic". În acest Univers lumina nu se deplasa spre roşu (ca în Universul actual aflat în expansiune) ci spre albastru. Universul practic colapsa, devening din ce în ce mai dens... până când, la un moment dat, a ajuns într-o situaţia în care a început din nou să "crească" – moment care noi îl numim Big Bang! Materia foarte densă a început să se "rarefieze", au luat naştere particulele pe care le vedem astăzi (protonii şi neutronii), atomii, stelele, galaxiile şi... noi.

O întrebare evidentă este: ce a oprit Universul din colaps, de ce a trecut la faza de expansiune?
La ora actuală există mai multe modele teoretice care descriu aceasta trecere a unui Univers dintr-o fază de contracţie la unul în faza de expansiune – este însă greu de spus care dintre acestea are mai multe şanse să descrie ce s-a întâmplat cu adevărat. Acest lucru este datorat în mare parte faptului că nu avem o teorie cuantică a gravitaţiei. Bineînţeles, exista teoria corzilor (strâng theory) care susţine că a realizat acest lucru – însă până la ora actuală nu există dovezi experimentale ale acestei teorii.

În viitor vom înţelege mai multe despre Univers şi despre originea acestuia, atât din experimentele efectuate la acceleratoarele de particule, cât şi din cele care scrutează cerul – de pe Pământ sau de pe sateliţi.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro


preluat din... http://www.evz.ro

Stiinta incepe sa faca progrese si asta este imbucurator. Acum incep sa se puna si alte intrebari in afara de teoriile fixe si "goale" pe care multi asa zisi oameni de stiinta ni le servesc pe tava. Usor usor ideea cum ca Universul este ciclic incepe sa prinda contur, iar ideea unei explozii singulare si lipsite de sens (Big Bang) incepe sa piarda teren. Vom vedea ce o sa ne mai rezerve viitorul.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu