marți, 9 octombrie 2012

Misterul piramidei din Bosnia

Amplasata in orasul Visoko din Bosnia-Hertegovina, la nord-vest de Sarajevo, Dealul Visocica a captat atentia lumii intregi in octombrie 2005, cand exploratorul si omul de afaceri bosniaco-american Semir Osmanagic a anuntat ca movila a fost, de fapt, o uriasa piramida creata de mana omului, datand probabil cu 12.000 de ani inainte de ultima glaciatiune. Osmanagic a sustinut ca dealul, candva sit al unui oras medieval imprejmuit cu ziduri, avea patru pante perfect simetrice, orientate spre cele patru puncte cardinale, cu varf plat si o intrare.
In timpul sapaturilor la sit, Osmanagic si echipa lui au descoperit blocuri mari de piatra, despre care credeau ca provin din stratul exterior al piramidei, tunele, considerate drept guri de aerisire, si lespezi taiate si slefuite, care au facut probabil parte din laturile piramidei. Osmanagic este convins ca dealul, cu o treime mai inalt decat Marea Piramida de la Giseh, este creat de om si a numit enorma structura Piramida Soarelui, datorita asemanarii cu Piramida Soarelui din orasul precolumbian Teotihuacan, din Mexic. Fotografiile facute din satelit si imaginile termografice ale zonei au scos la iveala alte doua dealuri asemanatoare unor piramide, tot in valea Visoko. De fapt, Osmanagic sustine ca exista un intreg complex de structuri antice in acel sit, inclusiv Piramida Bosniaca a Lunii, Piramida Bosniaca a Dragonului, Piramida Bosniaca a Iubirii si Templul Pamantului.
Industria turismului a explodat in jurul acestor descoperiri uimitoare de pe Dealul Visocica, iar suvenirele in forma de piramida sunt deja disponibile. Alte produse de marketing, facilitati pentru turisti si un parc arheologic sunt in pregatire.
Totusi, exista o neliniste din ce in ce mai mare printre arheologii din intreaga lume cu privire la autenticitatea descoperirii. Multi arheologi cred ca descoperirile lui Osmanagic sunt, de fapt, ramasitele structurilor romane si medievale din zona. Profesorul Anthony Harding, presedinte al Asociatiei Europene a Arheologilor, care a vizitat situl, crede ca acest deal s-a format in mod natural. Harding si-a exprimat neincrederea fata de ideea ca vanatorii din Paleoliticul Superior, care au ocupat zona la sfarsitul ultimei glaciatiuni, ar fi avut timpul, resursele ori abilitatea de a construi un asemenea vast edificiu.
Unele dintre afirmatiile lui Osmanagic demonstreaza cu siguranta lipsa cunostintelor despre preistoria europeana. De exemplu, afirmatia potrivit careia Dealul Visocica "este chiar prima piramida din Europa, aflata in inima Bosniei", nu este adevarata. Exista cel putin 16 exemple de piramide in Grecia, cea mai veche fiind piramida Hellinikon, situata la sud-vest de Atena, in Argolida. Desi piramida a fost datata in 2720 i.Hr., unii arheologi contrazic aceste rezultate si cred ca o data de la sfarsitul secolului al IV-lea i.Hr. ar fi mai probabila. Din cate se pare, piramidele grecesti seamana cu cele din Egipt, desi sunt mult mai mici.
Sapaturile lui Osmanagic sunt in desfasurare la Dealul Visocica, iar lumea asteapta dovezi concludente (sub forma unor structuri sau artefacte datate cu acuratete), care sa-i sprijine ipotezele cu privire la aceste piramide bosniace din Epoca de Gheata. Sa speram ca, atunci cand sapaturile vor scoate la iveala presupusele structuri, acestea vor vorbi de la sine.

fragment preluat din cartea... "Istoria Secreta, Civilizatii pierdute si mistere stravechi" de Brian Haughton

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu