joi, 1 noiembrie 2012

Descoperire arheologica de senzatie pe locul unei viitoare autostrazi

Pe langa faptul ca autostrazile ne trebuie atat de mult, santierele acestora care se construiesc la noi in Romania ascund niste comori arheologice extraordinare. Zilele acestea s-a descoperit pe tronsonul de autostrada ce va lega Sibiu de Orastie, un fragment ceramic dintr-un complex de locuinte datate de dinainte de anul 6000 i.Hr. Acest fragment va creea la sigur un adevarat "tsunami" printre arheologi, asta deoarece este singurul fragment cunoscut de acest fel din acel moment cronologic.
Fragmentul ceramic prezinta diverse simboluri despre care arheologii spun ca nu sunt ornamente, ci reprezinta un sistem de scriere. Un sistem de scriere ce se dovedeste a fi unul foarte vechi. Arheologii au explorat trei locuinte, alaturi de cuptoare si mii de fragmente de ceramica. In acest moment patru locuinte au mai ramas neexplorate.
Complexul arheologic nou a fost descoperit in apropiere de Miercurea Sibiului, pe Valea Garbovei si atesta primul val de neolitizare din Romania. "Aceste descoperiri ne arată că aceste comunităţi au venit năvalnic cu noua tehnologie a neoliticului cunoscută: agricultură, creşterea animalelor, arhitectură de alt tip, alte relaţii sociale, faţă de vânătorii ce stăteau pe aici, şi au stăpânit locul, mai întâi în această zonă - Oltenia, o parte din Banat şi jumătatea de vest a Transilvaniei", a explicat Sabin Luca. Sapaturile au fost realizate la o adancime de aproximativ 5 metri, in perioada martie - iunie a.c.
"Oricât ne-am fi căznit nu am fi reuşit să descoperim situl prin mijloace academice fiindcă au fost 4 - 5 metri adâncime, la un moment dat a căzut drumul tehnologic din cauza adâncimii mari a săpăturilor. Cu niciun mijloc de detecţie actual nu se putea descoperi acest sit. Nimeni nu sapă cu hârleţul la patru metri sperând că va descoperi ceva", a mai spus directorul muzeului din Sibiu.
Situl Miercurea Sibiului 2 mai detine inca 29 de complexe cu material arheologic, ce apartin neoliticului timpuriu - cultura Starcevo-Criş, primei epoci a fierului şi perioadei Evului Mediu timpuriu.

sursa.. http://www.mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu