miercuri, 21 noiembrie 2012

Sa ne inchinam la moaste?

Nu vreau sa ma leg de credinta populara cum ca moastele aduc vindecari (desi ma indoiesc puternic de asta, Constiinta noastra este singura capabila de vindecari, de fapt asta ne-a spus si Iisus, dar biserica noastra nu mai tine cont de asta), dar treaba cu moastele miroase de la o posta a inselaciune.
Daca acum ceva ani in urma fiecare parohie gasea cate-o  icoana facatoare de minuni, acum a venit "moda" moastelor. Acum fiecare parohie gaseste cate un os sau mumie sfanta printr-un ungher de biserica nestiut.
Aceasta "moda" a aparut din dorinta de a face bani. In timp cei de la biserica au vazut ca se castiga de fapt foarte multi bani. Asa ca tot mai des vedem la tv faptul ca se gasesc la foc continuu moaste de sfinti. Dar sa fim seriosi.... toti romanii sunt sfinti, asa ca are biserica de unde lua moaste.
Biserica din Bulgaria a preluat moda din Romania si a dus-o la extrem. Daca tot mint macar sa minta la nivel mare, asa ca au declarat acum doi ani in urma ca au gasit moastele Sfantului Ioan Botezatorul. Oricum nu se stie cum arata Ioan si nici ce cod genetic avea ca se ii putem contrazice.
La noi in tara, intr-un lacas din Suceava, preotii ii indeamna pe oameni sa se inchine la degetul Sfantului Evanghelist Ioan (sper sa nu fie cel din mijloc), unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Desi in cartea Sfintilor Apostoli se spune ca trupul lui Ioan Evanghelistul a fost ridicat la cer, se pare ca un deget nu a mai urcat si a nimerit intr-un lacas de cult de la noi din tara.
Dupa cum vedeti lucrurile cu moastele par cam umflate, numai bune de scos bani. Acum sper ca romanii sa nu inghita chiar atat de usor nada data de cei care se cred reprezentantii lui Dumnezeu pe Pamant si sa gandeasca la rece, folosindu-si putin logica. Pana la urma mintea si capacitatea de a gandi logic tot de la Dumnezeu o avem si banuiesc ca are si ea un scop.
Credinta depinde doar de noi si nu de icoane si de moaste care mai de care mai minunate si mai sfinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu