miercuri, 19 decembrie 2012

Anul 2013 - Inceputul unui nou ciclul solar

Furtuna solara2012 se incheie si in acelasi timp se sfarseste un nou ciclu din calendarul maias. Dar curios este ca si Soarele isi sfarseste ciclul vechi si isi incepe un nou ciclu in anul 2013.
Inceputul noului ciclu solar va aduce cu sine noi furtuni solare, care vor fi deosebit de puternice. Oamenii de stiinta sunt curiosi sa vada daca si cum vor fi afectate sistemele de navigatie prin satelit. Anul viitor Soarele va fi la cea mai intensa activitate din ultimii 11 ani. Norii de plasma ai Soarelui, ejectati in timpul exploziilor solare, vor atinge campul electromagnetic al Terrei creind un adevarat spectacol ceresc. Acest spectacol ceresc va avea in prim plan aurorele boreale care se vor vedea pe aproape tot cuprinsul Pamantului.
"E posibil sa avem o furtuna solara atat de mare incat luminile Nordului sa poata fi vazute pana in sudul Europei, daca vom avea noroc", spune cercetatorul Urban Brändström. In secolul 19 aurorele boreale au fost vazute in Caraibe, luminile fiind atat de puternice incat oamenii nu aveau nevoie de lumanari pentru a citit pe timpul noptii. In acelasi timp, acele furtuni solare au perturbat retelele telegrafice de la acea vreme din Europa si America de Nord
"Cand norii de plasma vor ajunge la sateliti, le-ar putea afecta si activitatea. Ar putea sa apara probleme la comunicatiile GPS, la cele ale satelitilor, pene de curent sau intreruperi ale sistemelor de comunicatii terestre", mai adauga  Urban Brändström.
Desi sistemele electrice din aceasta perioada sunt mult mai performante, totusi norii de plasama ar putea crea pagube destul de insemnate care ar putea depasi suma de doua mii de miliarde de dolari.
"Inainte de toate, o sa ne bucuram de o aurora boreala magnifica. Dar daca avem ghinion, atunci vom pierde niste sateliti si vom avea si pene de curent", declara Urban Brändström.

Sursa: Pro TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu