joi, 27 decembrie 2012

Fenomen ceresc unic in 2013

Anul viitor vom vedea pe cer doua luni !! Nu, nu e gluma. In 2013, conform celor de la The Independent, pe langa Pamant va trece o cometa care "va fi mai stralucitoare chiar si decat cea a satelitului natural al Pamantului.
In acest moment cometa este intr-un punct departat fata de Pamant, vizibila doar cu aparatura speciala de ultima generatie. Dar chiar si asa, obiectul ceresc a fost observat de catre astronomii rusi Vitali Nevski si Artyom Novichonok, la Observatorul Kislovodsk, in data de 20 septembrie. Cometa a fost denumita Ison dupa numele observatorului cu care a fost observata.
The Independent noteaza: "Cometa este foarte intunecata, mai inchisa la culoare decat asfaltul, are gheata sub suprafata prafuita si are o suprafata de cateva zeci de mile. Gravitatia acesteia este atat de mica, incat daca ai sari de pe ea, ai putea ajunge la 20 de mile inaltime si ai cobori intr-o saptamana inapoi pe suprafata."
La sfarsitul verii, cometa va fi vizibila de pe Pamant cu ajutorul telescoapelor mici, pentru ca mai apoi in luna noiembrie sa fie vizibila pe cer cu ajutorul ochiului liber intr-un adevarat spectacol de lumina si culoare, datorita particulelor de praf din jurul cozii ce vor fi reflectate de Soare. Aceasta ocazie de a vedea acesta cometa va fi si ultima, specialistii notand ca aceasta nu va mai trece niciodata pe langa Pamant.

sursa... http://www.independent.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu