marți, 22 ianuarie 2013

Efectul Overview - sau cum spatiul te face sa vezi lumea altfel

Meditatia are efecte spectaculoase asupra mintii umane, asta daca ajungi sa patrunzi cu adevarat in interiorul mintii tale si sa verifici cum stau lucrurile cu Constiinta extinsa. Dar nu numai meditatia ne poate face sa experimentam stari de constiinta extinse ci si iesirea in spatiul cosmic. Cel putin asa ne spun astronautii. Si avem toate motivele sa ii credem pe cuvant.
Frank White declara ca fenomenul Overview, intalnit la astronautii cu care acesta a interactionat, presupune constientizarea subita a faptului ca noi traim pe o planeta. O planeta care il determina pe individ sa o venereze si sa o priveasca mai mult ca o "casa comuna". Impactul vizual cosmic i-a facut pe astronauti sa vada lucrurile mai in esenta si sa constientizeze ca Pamantul este viu si sensibil precum o fiinta.
„Din acea perspectivă vezi Pământul ca pe o planetă. Vezi Soarele ca pe o Stea - (de pe Pământ) vedem Soarele pe cerul albastru, dar acolo sus el este într-un cer negru. Aşa că, da, îl vedem dintr-o perspectivă cosmică”, a declarat astronautul Jeff Hoffman. 
„Avem o legătură cu Pământul. Mă refer la faptul că este căminul nostru. Nu ştiu cum te-ai putea întoarce [din spaţiu] fără să te fi schimbat, oarecum. Când oamenii se întorc din spaţiu îi vezi că sunt diferiţi. Dar cred că, în general, toată lumea păstrează aceste amintiri legate de modul în care arată planeta de acolo”, a mărturisit Nicole Stott, astronaut la bordul ISS. 
„Când privim Pământul din spaţiu vedem această planetă incredibilă, uimitoare. Arată ca un organism care trăieşte şi respiră. Cu toate acestea, în acelaşi timp, observăm cât este de fragil. Toţi cei care au fost în spaţiu spun acelaşi lucru pentru că este, cu adevărat, o constatare izbitoare. Te simţi trezit la realitate atunci când realizezi că tot ceea ce susţine viaţa pe Pământ este un strat subţire, ca de hârtie”, a relatat un alt astronaut ISS, Ron Garan. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu