duminică, 10 februarie 2013

Enigma calcaiului din aluminiu descoperit in Aiud - Video

calcai3Am scris multe articole la mine pe blog despre fel de fel de descoperiri cat mai ciudate si mai spectaculoase, dar mai toate aceste descoperiri au fost facute in afara tarii noastre. Asa ca am simtit nevoia de a ma revansa fata de patria mama scriind acest articol interesant.
Anul 1973 a adus in centrul atentiei o descoperire foarte bizara facuta in Transilvania, orasul Aiud. Niste muncitori ce lucrau intr-o cariera de nisip nu departe de raul Mures au excavat trei corpuri invelite in nisip presat.
Imediat, muncitorii au realizat importanta acestei descoperiri si au chemat un specialist sa verifice valoarea acestor piese gasite. Acesta a identificat in doua din corpurile respective oase fosile, iar celalat corp ca fiind un topor sau o ustentila ce i-ar fi slujit omului primitiv la uciderea animalului ale carui oase ar fi apartinut.
Obiectele au fost trimise la Cluj si analizate cu atentie. Dupa analize, unul dintre obiecte a produs o mare surpriza oamenilor de stiinta. Obiectul, lung de 20 de centimetri, lat de 12,5 centimetri si gros de 7centimetri ce prezenta doua goluri cilindrice de diametre diferite parea a fi parte dintr-un ansamblu foarte sofisticat.
Oasele gasite langa acest obiect s-au dovedit a fi de fapt parte a unui mastodont disparut acum 11.000 ani in urma, animale ce erau asemanatoare cu elefantii din ziua de azi. La o analizare mai atenta s-a constatat ca varsta oaselor ar fi fost de circa 1 milion de ani.
Misterul s-a amplificat atunci cand a fost analizata componenta materialului piesei gasite. Obiectul era alcatuit dintr-un aliaj complex format din 12 elemente diverse, intre care elementul principal era aluminiul, in proportie de 80%.
Piesa era acoperita cu un strat de oxid de aluminu ce o apara de oxidare. In schimb aceasta operatiune industriala nu poate fi facuta decat in prezent ca sa nu mai zicem ca aluminiul a fost descoperit in anul 1825 de catre Oersted si a fost produs pe cale industriala pentru prima data in anul 1883.
Unul dintre specialistii care au analizat aceasta piesa a declarat: este culmea, dar pare un aluminiu cu structura imbatranita, elementele aliate redobandindu-si in parte structurile proprii!”. Un specialist in tehnica aviatica care a analizat obiectul a ajuns la concluzia ca piesa ar fi de fapt talpa unuia dintre suportii de aterazare a unui aparat de zbor nu prea mare care ar fi avut capacitatea de a cobora lent la sol.
Piesa a fost trimisa intr-un final la un muzeu din Cluj, fiind retrasa mai apoi din motive necunoscute. Obiectul a fost cerut intr-un muzeu din Germania pentru a fi analizat de catre celebrul autor si cercetator in paleoastronautica Erich von Daniken. Cercerea a fost refuzata, iar obiectul nu a mai parasit plaiurile mioritice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu