duminică, 3 februarie 2013

Interconectarea "mintilor" prin intermediul interfetei creier-computer

Creierul emite unde energetice care pot fi interceptate si folosite in scopuri cat mai utile. Cel putin asta este parerea unor oameni de stiinta de la Universitatea din Essex, Marea Britanie. Cu ajutorul interfetei creier-computer, oamenii de stiinta deschid calea catre un viitor in care grupuri de oameni din intreaga lume ar putea controla sisteme electronice, ceea ce le-ar usura viata simtitor.
Interfata creier-computer se bazeaza pe inregistrarea activitatii electrice a creierului folosind semnale EEG (electro-encefalografice), care sunt captate de electrozi fixati pe pielea capului. Semnalele electrice ale creierului vor fi recunoscute de catre un softwer special. Softul va redirectiona semnalele catre robotul sau sistemul electronic. Astfel doar printr-o intentie individul va reusi sa manevreze aparate sau roboti electronici.
Asemenea sisteme pot ajuta persoanele cu dizabilitati sa foloseasca scaunele cu rotile sau muncitorii sa manevreze aparatura intr-o fabrica. Rezultatele recent obtinute au aratat ca navigarea realizata in acest sistem este mai eficienta atunci cand este realizata de doua creiere decat de unul singur.
Experimentul a avut o acuratete de 67% in cazul unui singur utilizator si de 90% in cazul a doi utilizatori. Lipsa concentratiei de moment al gandirii pilotului poate fi remediata destul de repede de catre sistem, ceea ce arata ca sistemul este viabil, evitand astfel erorile survenite.
Conform cercetatorilor de la NASA,  acest sistem va fi folosit pe viitoarele nave spatiale cat si pe roverele interplanetare pentru a usura manevrarea acestor masinarii si a obtine cat mai multe informatii.

sursa:  http://www.newscientist.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu