miercuri, 6 februarie 2013

Manipularea prin muzica

 Cu totii ascultam muzica, cand ne simtim mai bine dam sunetul mai tare si traim efectiv ritmul melodiei. Acest fapt este cunoscut si de marii producatori de muzica care profita de pe urma asta.
Boston Globe si Wall Street Journal propun o noua teorie in ceea ce priveste melodiile celebrei cantarete Adele si mai ales asupra melodiei "Someone like you". Conform psihologului britanic John Sloboda, aceasta melodie este "construita" in asa fel incat sa provoace frisoane celui care o asculta si astfel sa produca dependenta.
Melodia lui Adele incepe calm si mai apoi creste in intensitate, avand variatii neasteptate. Acelasi format il au si celelate melodii ale lui Adele. “O muzică emoţionala eliberează dopamina în centrele plăcerii şi recompense, care se află în creier. Este o plăcere care se poate compara cu cea produsă de droguri, hrană sau sex”, după cum concluzionează şi 7sur7.be.
Astfel suntem "drogati" cu muzica in care, ritmul, simbolistica audio-vizuala si textuala are rolul de a ne educa, de a ne modifica personalitatea in asa fel incat sa fim pe placul elitelor.

sursa: http://www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu