luni, 25 februarie 2013

Senzationala descoperire a unui continent disparut

   Soare, caldura, mare, oameni dezbracati, cam la asta va ganditi cand spuneti cuvantul plaja.  Ultima descoperire de pe plajele din Mauritius are menirea de a mai modifica perceptia oamenilor cu privire la intinderile de nisip ce delimiteaza marile de tarm.
Recent oamenii de stiinta au descoperit dovezi cu privire la existenta continentului Rodinia si a unui microcontinent intre India si Madagascar cu miliarde de ani in urma relateaza ABC. Esantioanele examinate de nisip din Mauritius si Oceanul Indian au fost facute de catre experti din Africa de Sud, Norvegia, Germania si Marea Britanie.
"Am descoperit zirconiu pe care l-am extras din nisipul de pe plajă - aceasta este ceea ce se găseşte, de obicei, în scoarţa continentală. Acesta este foarte vechi", a declarat pentru BBC profesorul Trond Torsvik, de la Universitatea din Oslo.
Conform Science World Report zirconiul gasit ar avea o varsta cuprinsa intre 1,97 miliarde de ani si 600 milioane de ani, sugerand ca Mauritius s-ar fi format ca urmare a eruptiei unui vulcan si a fost strans precum un "sandwich" intre Madagascar si India. Cu 83 de milioane de ani in urma insulele Seychelles si alte cateva fragmente s-au desprins din Madagascar.
Trond Torsvik ne spune ca s-au clarificat procesele care au impins India si au inundat un microcontinent ale carui fragmente se gasesc acum la o adancime de 10 kilometri in platoul Mauritius si sub Oceanul Indian. Aceasta descoperire ne da sperante in a gasi si celelalte continente pierdute care au sustinut acum multi ani in urma niste mari civilizatii.

sursa: http://www.ziarulevenimentul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu