miercuri, 13 martie 2013

Arhiepiscopia vrea sa penetreze Constitutia

Nesatui sa  penetreze tot ce le sta la indemana cei din interiorul Bisericii Ortodoxe Romane doresc sa ajunga "articol" de Constitutie. La o sedinta organizata de catre Arhiepiscopia din Iasi la care au participat mai multi prelati s-a discutat despre "Initierea unor actiuni de sensibilizare a oficialitatilor, in sensul introducerii sau revizuirii, in viitoarea Constitutie a Romaniei, a unor articole care sa faca referire la numele lui Dumnezeu sau care sa sublinieze rolul familiei in societate, importanta traditiei crestine a poporului roman, evidentierea rolului pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a avut si il are in istoria tarii, a necesitatii predarii religiei in scoala, precum si importanta sustinerii romanilor aflati in afara granitelor tarii."
Ce e deranjant in aceasta treaba este ca Biserica ar trebui sa se delimiteze total de stat. Asta pentru ca statul, fiind un mediator intre mai multe culte, ar trebui sa fie laic si sa nu favorizeze nici-un cult, chiar daca acel cult ar fi majoritar. Adevarul este altul in cazul asta.
Statul favorizeaza foarte mult Biserica Ortodoxa. Biserica Ortodoxa este scutita de impozite chiar daca a fost transformata intr-o masina de facut bani. Preotii sunt platiti din banul public si pe langa aceasta statul face permanent donatii peste donatii pentru construirea de noi locatii de cult. Biserica Catolica si-a cerut si ea dreptul de-a nu plati impozite si de a fi sustinuta de catre stat si a obtinut aceste favoruri. Probabil ca intre timp isi vor cere drepturile si cei evanghelisti, baptisti, martori ai lui Iehova si mormonii. Uite asa ajungem sa construim un stat in care cultele fac legea.
Legat de acest fapt, sa stiti ca si eu ma gandesc sa imi fac un cult bisericesc. Si asa platesc impozit mare, iar viitoarea mea casa sa fie sponzorizata de guvern pentru ca oricum va fi cladire bisericeasca. Faina idee...nu?

Un comentariu: