joi, 11 aprilie 2013

Bomba pentru crestinism - Evanghelia dupa Iuda este autentica

Acum cativa ani un manuscris facea ravagii pe internet punand la grea incercare credinta crestinilor. Manuscrisul, Evanghelia dupa Iuda, vorbea despre un anume Iuda, care spre uimirea cercetatorilor nu murea spanzurat ca in celelalte Evanghelii din Biblie.
Scrisa in limba copta Evanghelia ne spune povestea lui Iisus din alta perspectiva. In acest manuscris Iisus isi pregateste moartea (moartea fiind o eliberare din trupul sau pentru El) cu ajutorul lui Iuda. Ceea ce il absolva pe acesta din urma de faptul ca l-a vandut pe Iisus pe 30 de arginti. Manuscrisul ne dezvalui un Iuda cu totul diferit. Un Iuda care isi asuma tradarea lui Iisus, stiind ca va fi denigrat in viitor.
De cand a fost gasita, Evanghelia lui Iuda a fost cercetata de catre specialistii in manuscrise antice, iar concluzia acestora a venit ca o bomba pentru dogmatica crestina. Evanghelia a fost scrisa sub forma mai multor dialoguri purtate intre Mantuitor si Iuda si reprezinta o valoare inestimabila pentru arheologi si pentru intelegerea personalitatii numite Iisus.
Potrivit cercetatorilor manuscrisul a fost scris intre anii 130 d.Hr si 170 d.Hr, ceea ce il plaseaza in fata multor alte manuscrise care au fost aprobate de Biserica Crestina.
Evanghelia reprezinta de fapt o bomba pentru cei care pun in prim plan dogmatica si nu spiritualitatea. Iisus reprezinta pentru umanitate un simbol prin ceea ce a facut si a devenit si nu prin ceea ce Biserica (organizatie dogmatica construita de catre oameni cu interese) sau Biblia (o colectie de manuscrise modificate sistematic in functie de dorintele si de nevoile marilor prelati) ne-a spus despre el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu