joi, 11 aprilie 2013

De ce traim cele mai bune timpuri?

In ciuda faptului ca politicienii romani sunt extrem de corupti, criza ne da batai de cap, gazul, curentul, benzina, alimentele se scumpesc permanent, consider ca traim cele mai bune timpuri ale noastre ca romani si ca oameni. Oare am trait mai bine in trecut?
Oare am trait mai bine pe timpul comunismului? Pe langa faptul ca alimentele erau o raritate in magazine si nivelul de trai era extrem de scazut (poate ca nu imi dati dreptate, dar daca ne-am intoarce in comunism din nou v-ati fi schimbat parerea), libertatea era doar o iluzie si devenea din ce in ce mai "stramta" odata cu trecerea anilor. Orice urma a dorintei de libertate ar fi fost drastic pedepsita. Faptul ca nu aveam acces la informatii facea ca personalitatea si capacitatea noastra de decizie sa se altereze constant. Usor, usor, deveneam niste robotei care doar executau.
Oare ar fi fost mai bine in perioda interbelica? Pentru Romania, acea perioada a fost de aur. Suprafata Romaniei a avut cea mai mare intindere, economia care intrase in randul marilor puteri ale lumii facea ca tara noastra sa fie mai aproape de Occident. Dar libertatea inca nu era pe deplin inteleasa de catre conducere. Manifestatiile inca erau inabusite in sange. Diferenta dintre bogati si saraci era extrema (nu putem compara cu perioada de azi pentru ca era o diferenta mult mai mare). In timp ce orasele incepeau sa se dezvolte si unele sa prospere, taranii care traiau la sate (care reprezentau majoritatea populatiei) traiau intr-o saracie greu de descris. Sa nu uitam faptul ca in perioada interbelica a fost cea mai mare depresiune economica si a inceput cu un mare razboi (Primul Razboi Mondial) unde multi romani au cazut pe frontul de lupta si a fost terminata cu un alt razboi, al II-lea Razboi Mondial, o tragedie imensa a romanilor si a umanitatii.
A fost mai bine in perioada antebelica? Perioada antebelica de la noi din Romania a fost marcata de sclavie. Probabil ca atunci cand va ganditi la sclavie, va ganditi la negrii din SUA sau America de Sud. Dar Romania a fost un exemplu destul de elocvent in acest caz.
Taranii din acele perioade au redevenit sclavi pe pamanturile lor pe care, din cauza birurilor, au fost nevoiti sa le vanda marilor latifundiari, boieri. Taranii sau oamenii extrem de saraci reprezentau peste 80% din populatie. Cand ma refer la populatia saraca ma refer la oameni care nu aveau pur si simplu ce sa puna in oala si care mureau (la propriu) de foame (gasim si azi in Romania asemenea oameni, dar va asigur ca nu sunt atat de multi ca in acea perioada). Rascoalele erau litera de lege si erau calmate cu tunul. De multe ori taranii nu se sfiau sa patrunda in interiorul mosiilor si in orase pentru a ataca pe mosieri sau chiar pe unii oraseni.
A fost mai bine in secolul al XIX-lea? In afara de razboiul ruso-turc care s-a desfasurat si pe pamant romanesc in perioada 1806-1812 au mai fost revolutia de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, revolutia de la 1848, Razboiul de Independenta de la 1977-1978, plus o serie de conflicte mai mici care au produs si ele o multime de victime. Probabil considerati acea perioada ca fiind plina de glorie si eroism. Va asigur ca cei care au prins asemenea evenimente nu ar fi fost de acord cu voi. Acele evenimente au fost niste mari tragedii pentru oamenii din acele timpuri. Nu stiu daca a existat cineva care sa se bucure ca a fost contemporan cu acea perioada, poate daca nu a participat activ la conflictele din epoca si a fost bogat.
Nivelul de viata din secolul al -XIX-lea a fost mai scazut chiar si decat cel din perioada antebelica. Taranii erau sclavi. Reforma lui Cuza a adus pamant taranilor dar acestia nu l-au pastrat mult timp... erau mari birurile. Tiganii erau sclavi si nu aveau drepturi, ca sa nu mai zicem ca femeile au fost private de drepturi pana  in secolul 21.
Nu am sa merg mai departe spre secolele trecute deoarece stiti ca razboaiele dese pe care tarile romanesti le-au dus cu invadatorii, rascoalele, sclavia permanenta a taranilor si foametea au facut ca anii cei din urma sa fie o mangaiere pentru romani.
Mai credeti ca sunteti nedreptatiti ca traiti in aceasta perioada??? TRAIM IN CEA MAI BUNA PERIOADA, ASA CA NU MAI REGRETATI DUPA TRECUT. SUNTEM COCREATORII ACESTEI REALITATI, GANDITI POZITIV SI TRAITI LA TIMPUL PREZENT. FITI FERICITI.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu