luni, 8 aprilie 2013

Descoperire importanta facuta pe un ogor din Vrancea

Un ogor din localitatea vranceana Nanesti ascunde o importanta comoara arheologica. Descoperirea acestei comori a fost posibila doar cu ajutorul unui student care din intamplare a zarit obiectele respective. Acesta si-a dat seama ca are in fata o descoperire importanta asa ca a chemat arheologii de la Muzeul Vrancei.
Ajunsi la fata locului, arheologii au constat ca este vorba despre un topor-ciocan din piatra, o lamela din silex, un fragment dintr-o buză de vas neolitic şi o tortiţă dintr-un vas, tot neolitic.
In zona respectiva s-a mai deplasat o echipa de specialisti de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea şi de la Muzeul Vrancei a stabilit că locul respectiv reprezintă un bogat sit arheologic.
"Am mers la faţa locului, am delimitat situl şi am descoperit şi alte obiecte, pe care le-am colectat din pământul arat. Am găsit un fragment dintr-un vas strecurătoare din neolitic, o lamelă din silex întreagă, un fragment dintr-o buză de vas neolitic şi o tortiţă dintr-un vas, tot neolitic. Toate acestea ne-au confirmat existenţa sitului arheologic", a explicat arheologul Aurora Emilia Apostu, de la Muzeul Vrancei.
Au mai fost descoperite fragmente de chiupuri (vas mare de lut, în care se păstrează alimente). Pentru a deschide un punct de cercetare este nevoie totusi de o finantare de 10.000 de lei.
"Ar fi de mare importanţă să deschidem o cercetare arheologică adevărată la acest sit. Este vorba despre descoperirea şi protejarea istoriei şi culturii locale. Pentru deschiderea sitului şi pentru cercetările incipiente am avea nevoie de circa 10.000 lei. Cu cazarea şi masa celor care ar lucra aici ne-ar putea sprijini şi primăria din localitate", a arătat Florin Micu Iliescu, directorul interimar al Direcţiei pentru Cultură Vrancea.

sursa: http://www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu