marți, 30 aprilie 2013

Descoperire senzationala - un oras pierdut despre care se credea ca ar fi doar o legenda a "iesit la suprafata"

Un oras stravechi a fost gasit in adancurile apelor Mediteranei. Orasul a fost scufundat acum 1.200 de ani  in urma. Orasul se numea Thonis-Heracleion si a fost mentionat de Homer in lucrarile sale. Homer descrie vizitele Elenei din Troia in oras, specificand faptul ca orasul era vestit pentru bogatiile sale.
In urma cu 10 ani cercetatorii au gasit indicii ca acest oras a fost real, iar acum scafandrii au inceput sa descopere comorile acestui oras. Orasul se afla langa tarmurile Egiptului intrand in sfera de influenta a acestui stat.
Se presupune ca Thonis-Heraclion era principala vama prin care toate vasele comerciale din Grecia intrau in Egipt. Arheologii au gasit ramasitele a peste 64 de vase, cat si monezi de aur si greutati din bronz folosite de negustori la cantarit.
Arheologii au mai descoperit statui gigantice ce reprezentau diferiti zei, dar si statuete cu figurile unor zei mai putini importanti. Scanfandrii au mai descoperit si niste dale de piatra inscriptionate atat in greaca antica, cat si in egipteana.
Printre descoperiri s-au mai aflat si mumii de animale sacrificate pentru a-i imbuna pe zei. „Excavăm un oraş major, iar situl prezintă condiţii extraordinare de conservare. Acum începem să studiem zonele mai interesante, ce ne permit să înţelegem cum arăta viaţa în această metropolă. Descoperirile ne permit să avem o imagine bogată a comerţului care era desfăşurat aici şi despre natura economiei maritime în Perioada Târzie a Egiptului. Am descoperit mărfuri aduse din Grecia şi de către fenicieni. De asemenea, am găsit câteva sute de statuete ale zeilor, iar acum încercăm să identificăm templele acestor zei în oraş. Vasele descoperite sunt foarte interesante, fiind vorba despre cel mai mare număr de vase antice descoperite într-un singur loc. Până acum am găsit peste 700 de ancore”, explică dr. Damian Robinson, directorul Oxford Centre for Maritime Archaeology din cadrul Universităţii Oxford.
„Era cel mai important port comercial al Egiptului în acea perioadă. Aici se aplicau taxele pe importuri şi pe exporturi, acest aspect fiind gestionat de templul principal”, a explicat doctorul Robinson.
Orasul a fost gasit la o adancime de 50 de metri sub apa si se afla in Golful Aboukir. Cand a fost construit, orasul se afla chiar la gura de varsare a Nilului in Marea Mediterana.
Se resupune ca prabusirea subita a sedimentului instabil corelata cu o crestere drastica a nivelului marii a dus la disparitia acestui oras in valurile Marii Mediteraniene. „Dovezile arheologice sunt pur şi simplu copleşitoare”, a comentat profesorul Barry Cunliffe, arheolog la Universitatea Oxford. „Pentru că au fost neatinse şi protejate de nisip timp de secole, sunt extraordinar de bine conservate”, a explicat specialistul
„Descoperirile subliniază importanţa acestui oraş. Suntem abia la începuturile cercetărilor. Probabil că va fi nevoie să muncim încă 200 de ani astfel încât Thonis-Heracleion să fie pe deplin descoperit şi înţeles”, a concluzionat arheologul francez dr. Franck Goddiom (prima persoana care a redescoperit orasul).

sursa: http://www.descopera.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu