vineri, 26 aprilie 2013

Miracolele sfintilor preoti din Botosani

O descoperire recenta, in Botosani, ne arata un lucru extrem de interesant ce se petrece in interiorul bisericii noastre. Dupa ce au sapat pe locul unui mormant, groparii au descoperit ceva extrem de socant... pentru ei si restul oamenilor credinciosi.
In acel mormant trebuiau sa fie ingropati trei preoti morti in primul razboi mondial. Cei trei preoti erau considerati a fi eroi de razboi, asa ca li s-a ridicat un monument in acel cimitir.
Oamenii au facut donatii peste donatii, s-au rugat la preotii eroi, care devenisera niste sfinti intre timp. Numai ca mormantul la care se rugau si faceau donatii, era gol. Woooooow... mare fraierala.
Aceasta intamplare nu este ceva singular in interiorul Bisericii Ortodoxe de la noi. Moaste peste moaste sunt considerate a fi sfinte, desi istoria nu ne da nici-un motiv sa credem asta. Biserica, desi nu are dovezi concrete in ceea ce priveste acei sfinti, permite pelerinajul si accepta donatiile in numele sfintilor inchipuiti. Ce mai, bani sa fie.
Istoria oficiala nu prea include si sfintii, oamenilor le-au placut mai mult bataliile si marile inventii. Asa se face ca toti sfintii sunt sanctificati pe baza unor presupuneri sau a unor povesti spuse din gura in gura. La fel ca in cazul din Botosani, unde oamenii deja faceau bilantul miracolelor infaptuite de acei preoti inexistenti, moastele  din interiorul bisericii noastre impresioneaza cu miracolele dumnezeiesti.
Asa ca hai sa ne folosim mintea putin si sa nu fim fraieriti asa usor. Mintea si logica ne-a dat-o tot Dumnezeu, hai sa o folosim putin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu