sâmbătă, 4 mai 2013

Cat de sfanta este lumina de Inviere ?

In fiecare an in seara de Inviere ne ducem sa luam lumina sfanta. Lumina sfanta ce vine tocmai de la Ierusalim (simbolic vorbind, lumina sfanta nu ajunge chiar in fiecare oras sau biserica de la noi din tara), oras sfant pentru crestini. In acel loc s-a sacrificat Iisus Hristos ca sa ne ierte noua pacatele (asa ni se spune, adevarul nu il cunoastem pe deplin).
Lumina pe care noi o luam si o ducem acasa este o lumina miraculoasa, asta deoarece ea se aprinde in interiorul catedralei mari ortodoxe din Ierusalim, in vazul multimii. Este ceva extraordinat pentru toti credinciosii crestini ortodocsi.
Vazand acest miracol te intrebi daca nu cumva Dumnezeu are preferinte printre religii. De ce nu li se aprinde si catolicilor lumina de Inviere? Oricum Dumnezeu stie exact cand cade Pastele Ortodox si intervine la momentul oportun aprinzand luminarile.
Fenomenul luminii de Pasti dateaza inca de pe timpul marilor cruciade. Cand Ierusalimul a fost cucerit de catre cruciati, acestia i-au izgonit pe ortodocsi si curios miracolul nu s-a mai reprodus. Un celebru istoric,  Edward Gibbon, ne spune in opera sa de capatai urmatoarele: "Musulmanii zâmbeau cu condescenţă la menţiunea flacării miraculoase ce se aprindea în ajunul Paştelui. Această fraudă pioasă, concepută în secolul al IX-lea, era apreciată de cruciaţii latini şi este repetată anual de către preoţimea sectelor greceşti, armene şi copte, impunând-o asupra spectatorilor creduli pentru beneficiul propriu şi pentru cel al tiranilor ce îi conduc. Cu timpul, toleranţa asupra acestui fenomen a fost sporită şi de interes, veniturile prinţului şi ale emirului crescând în fiecare an datorită miilor de străini ce veneau să observe fenomenul".
Arhimandritul rus Porfirie, trimis in secolul al XII-lea la Ierusalim  de catre Biserica Ortodoxa Rusa a aflat ca "miracolul" este de fapt o frauda. "Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, şi astfel focul sfânt nu este o minune. El însuşi mi-a spus despre asta azi", a scris Porfirie în jurnalele ce au fost publicate între 1894-1901.
Victoria Clark, corespondenta pentru România a publicaţiei britanice The Observer în anii '90, a scris o carte dedicată miracolului de la Ierusalim, intitulată Holy Fire: The Battle for Christ's Tomb. Jurnalista relatează că în secolul al XIX-lea, clerul ortodox din Ierusalim a dorit să prezinte publicului larg miracolul ca fiind mai degrabă simbolic, însă pierderile financiare şi spirituale au fost considerate prea mari, aşa că ideea a fost abandonată.
In 2001 un faclier armean ne spune adevarul despre lumina "magica"  "Nu este niciun miracol. Preoţii greci aduc o lampă - ce a fost folosită în acest scop de 1500 de ani - pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi, ce vin din ţări îndepărtate, este un foc din rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi", a mărturisit el.
Un istoric grec, Michael Kalopoulos, a făcut o demonstraţie în direct la o televiziune din Grecia, arătând cum lumânările folosite de Patriarh se pot aprinde fără a avea nevoie de o sursă de foc.
Dupa cum vedeti lumina sfanta nu prea este o lumina sfanta, dar minciuna este la ordinea zilei in interiorul Bisericii Ortodoxe. Problema este ca minciuna va iesi la iveala mai devreme sau tarziu (iese de fapt in momentul in care cititi acest articol) si va avea efecte pe care nici-un prea suparat... scuze prea fericit, nu le va gandi macar.

sursa: http://www.descopera.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu