vineri, 3 mai 2013

Codurile lui Da Vinci din tabloul "Cina cea de taina"

Leonardo da Vinci a fost unul dintre cei mai mari oameni de arta care au existat pe Pamant. A fost printre altele si un mare inventator, dar si un mare conspirator. Leonardo a vrut sa protesteze contra catolicismului, extraordinar de dur, si pentru asta a ales sa spuna adevarul.
Cum adevarul nu prea era printre obiectivele unei biserici posesive si criminale atunci da Vinci a ales sa isi ascunda mesajele sub niste coduri bine ascunse in operele sale. Revenind la tabloul Cina cea de Taina, cercetatorii au gasit cateva coduri bine ascunse. "Ne-am intrebat de ce Da Vinci a ales un anumit tip de mâncare, şi aceasta pentru că nu corespunde textelor biblice!", a susţinut unul dintre cercetători, Olivier Bauer, citat de Science Daily.
“De ce a ales Leonardo pâinea, peştele, sarea, citricele şi vinul? De ce solniţa este vărsată în faţa lui Iuda? De ce pâinea este dospită, când se ştie că evreii din acea perioadă nu foloseau decât pâine nedospită?" sunt intrebarile care si le-au pus cercetatorii care au studiat tabloul.
“De exemplu, imaginea unei solniţe este un simbol al ghinionului. Dar ea nu ar putea sugera reabilitarea? Indicând faptul că Iuda fusese ales pentru rolul său şi, implicit, absolvit de vină? Şi de ce este el singurul personaj a cărui farfurie este goală? Ar putea însemna acest lucru că, în loc să fie singurul personaj malefic din imagine, el este singurul care şi-a înţeles menirea?”, au comentat savanţii.
Facand referire la pestele gasit in tablou cercetatorii spun: “Este, evident, un simbol al creştinismului şi al faptului că Iisus şi-a ales discipolii dintre pescarii ce traiau pe malul lacului Tiberias. Dar nu este clar dacă peştele din imagini este ţipar sau hering!”.
Conteaza mult ce peste este in tablou asta datorita faptului ca: “există voci care susţin că ţipar, în limba italiană, se pronunţă aringa, cuvânt care pronunţat arringa, înseamnă îndoctrinare. Acelaşi cuvânt, în nordul Italiei, se pronunţă renga, însemnând cel ce neagă religia!”. 
Faptul ca tabloul a fost restaurat in anii 1979-1999 a scos la iveala foarte multe detalii care pana atunci nu se vedeau.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu