duminică, 23 iunie 2013

Descoperire fascinanta in jungla mexicana

DESCOPERIRE FASCINANTĂ în jungla mexicană. "E unul dintre cele mai mari situri ale civilizaţiei maya din regiune" 482Acum 1400 de ani in urma in jungla mexicana exista un important oras mayas ce isi traia ultimele zile ale apogeului sau. Dupa apogeu a urmat bineinteles decaderea care a facut ca acest oras sa fie "inghitit" de jungla mexicana.
Intins pe 22 de hectare in statul mexican Campeche vechiul oras a fost descoperit acum doua saptamani de o echipa de arheologi care l-au denumit Chactun - "Piatra rosie" sau "Piatra Mare" in limba maya. Misiunea arheologilor a fost finantata de National Geografic Society din SUA si de alte doua companii, una austriaca si una slovena.
"Este vorba cu adevarat de unul dintre cele mai mari situri din regiunea Pamanturilor joase centrale" a declarat Ivan Sprajc, arheolog la Centrul de Cercetari Stiintifice al Academiei de Stiinte si Arte din Slovenia, coordonatorul echipei.
Conform lui Sprajc descoperirea a fost posibila gratie unei fotografii aeriene realizate cu ajutorul tehnicii stereoscopiei. "Am gasit numeroase dovezi ale unor vestigii arhitecturale" a mai adaugat acesta.
Sunt stele si altare - dintre care unele au pastrat pana astazi portiuni de stuc - care reflecta splendoarea acestui oras" se afirma in comunicatul emis de INAH. Situl mai contine si structuri de tip piramidal, inalte de pana la 23 de metri, terenuri pentru jocul de pelota, piete monumentale sculptate, precum si zone de locuit.
Situl Chactun este unul dintre cele 80 de situri descoperite prin Proiectul de recunoastere arheologica din sud-estul Mexicului, lansat in 1996.

sursa: http://www.antena3.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu