sâmbătă, 22 iunie 2013

Neale Donald Walsch - Mai fericit decat Dumnezeu

Toate marile adevaruri debuteaza ca blasfemii. George Bernard Shaw spunea extrem de bine acest lucru - si avea dreptate. Constatarea lui de ce atat de multe mari adevaruri trebuie aduse in discutie cu delicatete, cu voce blanda si diminuand insasi importanta adevarului.
Cu toate acestea, vine o vreme cand ele nu mai pot fi minimalizate. Ele tisnesc la suprafata vietii si explodeaza in toata splendoarea lor. Acestea sunt vremuri de mare importanta pentru omenire, pentru ca ea trece printr-o asemenea explozie a unui mare adevar, incat specia noastra evolueaza.
Admite ideea ca poti fi mai fericit decat Dumnezeu. Ce idee! Ce concept! Aceasta idee este revolutionara! De aceea i-au opus rezistenta, atat de multi oameni. Timp de multi ani, ei i s-au impotrivit, contestand-o - ba chiar considerand-o "gresita".
Da, oamenii - si, in mod ironic, religiile - au considerat ca este gresit sa fii macar putin fericit, mult mai putin decat Dumnezeu. (Ei bine, poate ca ei nu credeau ca este gresit sa fii fericit, ci ca era o greseala sa faci majoritatea lucrurilor care te fac fericit).
Multi oameni cred ca viata a fost menita sa fie plina de suferinta. Suferinta ar trebui sa fie o ofranda adusa Domnului. Suferinta ar trebui indurata in tacere. Acest lucru te ajuta sa castigi puncte in ceruri.
Cultura noastra a adoptat atat de integral aceasta idee, incat unii oameni nu vor sa fie tot timpul fericiti. Cand vorbesti despre cum ai putea fi "mai fericit decat Dumnezeu", ei devin agitati si se simt stanjeniti. Ei te avertizeaza ca esti "nerealist". Ba chiar ca ai putea fi "complice cu diavolul".
Ei iti vor spune ca viata a fost menita sa fie nefericita. Viata este o incercare. Este o "scoala". Nu suferi, nu castigi etc. Foarte multi oameni cred acest lucru. Cand le spui ca viata nu a fost niciodata menita sa fie nefericita, ca nimeni nu trebuie sa fie vreodata nefericit, ei se uita la tine crucis. Nu stiu ce sa faca cu o astfel de idee. Nu stiu unde sa se duca cu ea. Adesea iti vor spune ei unde sa te duci tu, impreuna cu ea...
Da, aceasta idee ca poti fi mai fericit decat Dumnezeu este o blasfemie. Desi este adevarata. Nu e prea frumoasa, ca sa fie adevarata, ci este prea frumoasa, ca sa nu fie adevarata. Vestea buna este ca nu trebuie sa treci prin iad, pentru a ajunge in rai.
Ati auzit ideea asta? Ar trebui strigata de pe fiecare acoperis! Sa fie auzita din fiecare amvon (balconul dintr-o biserica) si fiecare strana (randul de scaune din interiorul bisericilor ortodoxe). Lasati cuvantul sa se raspandeasca dincolo de acest timp si spatiu: Fericirea este starea ta naturala de a fi, iar tu poti ocupa in permanenta acel spatiu. Nu trebuie sa fii vreodata nefericit.
Asta nu inseamna ca nu te vei mai intrista, dar tristetea si nefericirea nu sunt unul si acelasi lucru. Vom analiza aici acest aspect, pe masura ce aprofundam posibilitatea de a fi tot timpul fericiti.
Sunt eu fericit, tot timpul? Nu. As minti daca as spune ca sunt. Sunt eu fericit mult mai mult timp decat oricand inainte? Da. Poti sa fii si tu la fel. Poti fi mai fericit decat Dumnezeu.
Nimic din toate astea nu implica materialism sau a ne pune pe noi pe primul loc. De fapt, formula nu actioneaza in acest fel. Formula iti permite cu adevarat sa creezi orice si tot ceea ce iti doresti - si stiu ca suna cam materialist, dar odata ce cunosti intreaga formula, odata ce auzi intregul Adevar Nerostit, lucrurile iti vor deveni foarte clare.
Asadar, hai sa incepem cu un adevar fundamental, iar apoi, vom ajunge la adevarul din spatele adevarului... la mai multe din acel Adevar Nerostit.
Adevarul fundamental ti-a fost impartasit in primele sapte cuvinte ale acestei carti.
Scopul vietii este sa fie fericita.
Te-am intrebat atunci - si te intreb si acum: Crezi acest lucru? Daca nu crezi, atunci viata nu va avea de ales decat sa se deruleze conform non-credintei tale. Nu fi surprins daca esti nefericit mai mult timp decat ai vrea. Dar, daca tu crezi ca viata a fost menita sa fie fericita, atunci asa va fi.

fragment preluat din cartea "Mai fericit decat Dumnezeu" de Neale Donald Walsch

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu