sâmbătă, 6 iulie 2013

Enigma pulsurilor extraterestre detectate de astronomi

Folosind datele din arhiva colectate cu ajutorul unui mare telescop din Australia - Parkes Radio Telescope, cercetatorii au descoperit 4 pulsuri diferite care par sa provina din afara galaxiei noastre. "Este una dintre cele mai importante descoperiri de semnale radio din ultimele decenii" a afirmat Scott Ransom, astronom in cadrul US National Radio Astronomy Observatory din Charlottesville.
Pulsurile sunt emise odata la 10 secunde si au o durata de numai cateva miimi de secunda. Aceste pulsuri sunt o noutate pentru astronomi, care nu stiu nimic despre originea lor. Timp de decenii au mai fost reperate pulsuri provenite de la galaxii indepartate dar asemenea semnale ultrascurte provenite din afara Caii Lactee nu au mai fost detectate vreodata.
Curios este faptul ca un semnal radio cu spectru ingust de frecvente care calatoreste pe distante lungi se largeste sau se disperseaza, in schimb aceste pulsuri au avut un grad de dispersare de doar 3 sau 6%. Acest lucru indica ca originea acestor pulsuri se afla in afara galaxiei noastre.
Simularile din interiorul proiectului au demonstrat ca pulsurile au strabatut intre 5,5 si 10 miliarde de ani lumina ceea ce demonstreaza ca au venit de la marginile galaxiei noastre. Durata scurta cat si intensitatea ridicata a acestor pulsuri ne arata ca provin de la niste obiecte spatiale mici, cu energie mare precum magnetarii sau stelele neutronice cu campuri magnetice extrem de puternice.
Conform cercetatorilor cele patru pulsuri ar putea semnala existenta unui eveniment cataclismic care a implicat niveluri mari de masa si energie. Desi aceste pulsuri au fost cercetate indelungat totusi astronomii nu au nici cea mai vaga idee de unde au venit.
Descoperirea acestor unde bizare ne arata ca cercetatorii mai au multe de invatat si inca nu au descoperit nici 1% din misterele Universului. Mistere pe care nu le vor descoperi niciodata daca nu dau de la ochi "ochelarii de cal" ai indoctrinarii cu gandirea fizica primitiva de acum cateva decenii in urma.

sursa: http://www.nature.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu