luni, 1 iulie 2013

Teorie bulversanta - Universurile paralele afecteaza Universul nostru

Fizicienii incep sa inteleaga faptul ca Univerul pe care noi il exploram de ani de zile nu este singurul. Acesta poate avea un infinit de "frati gemeni".
Teoria corzilor (string theory) permite existenta a 10 la puterea 500 (un 1 urmat de 500 de zerouri) Universuri... deocamdata. Aceasta teorie a largit aria de cautare a oamenilor de stiinta in misiunea lor de descoperire a noi Pamanturi.
Laura Mersini Houghton, fizician teoritician la Universitatea din Carolina de Nord (SUA) a dezvoltat o teorie in care sustine ca Universurile paralele existente ar putea afecta Universul nostru. Aceste Universuri ar putea lasa un fel de "amprente" pe care daca vom reusi sa le descifram am putea studia indirect aceste lumi paralele.
Universurile paralele ar putea lasa urme asupra radiatiei cosmice de fond. Genul acesta de radiatie este de natura radiomagnetica si este prezent in tot Universul, fiind o ramasita a Exploziei primordiale, Big Bang. In acel prim moment al Universului, din cauza expansiunii care au dus la micsorarea energiei fotonilor, acestia din urma nu au mai fost capabili sa ionizeze atomii de hidrogen, ramanand "vagabonzi"prin Univers.
Temperatura echivalenta acestui tip de radiatii este in jur de 2.7 K si datorita expansiunii continue este in crestere. Masurarea radiatiei este facuta la bordul satelitilor, asta din cauza faptului ca atmosfera deranjeaza masuratorile.
Oamenii de stiinta au cercetat aceasta radiatie pentru a vedea cat de uniforma este. Astfel oamenii de stiinta au detectat mici diferente in anumite regiuni - diferente care ar putea fi legate de fluctuatii cuantice in urma Big Bangului si care au avut rol decisiv in crearea structurilor galactice.
Radiatia, in schimb, ar putea fi afectata si de prezenta altor Universuri paralele, anomaliile prezente pot fi interpretate ca ciocniri intre Universul nostru si alte Universuri paralele. Din cauza faptului ca exista un foarte mare numar de cercetatori care nu sunt convinsi de aceste explicatii, masuratorile vor continua pentru a aduce concluzii mai solide.
Putin cate putin, cercetatorii incep a vedea adevarul. Probabil dupa ce vor renunta la vechea si tampa teorie a Big Bang-ului adevarul li se va releva.

sursa: http://www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu