luni, 26 august 2013

Conspiratia gazului - Uluitoarea metoda prin care ni se umfla factura la gaz

Factura la gaz devine incet, incet un cosmar din ce in ce mai negru pentru romani. De la an la an este mai scumpa - ba prin introducerea de noi taxe, prin scumpirea tva-ului, prin scumpirea directa sau chiar prin fraiereala directa.
Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana factura la gaz a explodat pur si simplu. Statul a fost fortat sa nu mai subventioneze gazul, desi aceasta subventie avea rolul de a mai indulci viata romanului si de a-i pastra cat de cat puterea de cumparare. O putere de cumparare mai mare care aducea beneficii economiei reale.
Fortat de Bruxelles, guvernul roman a scumpit in permanenta gazul. Asta nu a fost suficient, pentru a stimula dezvoltarea economica, guvernul a decis sa vanda gaz mai ieftin marilor companii producatoare. Acest tip de stimulare economica s-a dovedit a fi extrem de inselatoare prin prisma faptului ca marile firme producatoare au ales sa fenteze statul la platirea impozitelor in timp ce consumatorul casnic era fortat sa plateasca si cee ce unitatile de producere consumau sub pretul de piata. In acest mod statul a avut numai de pierdut - populatia a pierdut o parte a puterii de cumparare, lasand economia reala fara o cantitate imensa de bani in timp ce marii consumatori industriali alegeau sa fenteze statul la platile impozitelor.
Dar, nu doar scumpirile au afectat factura romanului si asa mare la gaz, ci si o fraiereala permisa de Uniunea Europeana dar si de guvernul roman. Din 2008, romanii nu mai platesc volumul de gaze naturale consumat, ci energia electrica rezultata prin echivalare din acel consum. In acest fel gazul nu ne mai este vandut la metru cub ci la kilowatt.
Dupa ce ca acest ultim mod de echivalare a gazului cu energia electrica umfla la propriu factura, operatiunea prin care acest lucru se realiza avea rolul de mai umfla pretul si asa imens al gazului.
"Metodologia europeana de calcul stabileste insa ca etalon pentru conversia volum/putere energetica, temperatura de zero grade Celsius. ANRE a stabilit etalonul la 15 grade, inducand un volum mai mare de gaz luat in calcul la plata si umfland astfel facturile cu peste 9%. Apoi, se ia in calcul puterea calorica a gazului (cantitatea de caldura pe care o degaja), tot la 15 grade - cand gazul nu are insa o ardere prea buna - si nu la 25 de grade, adica peste puterea optima masurata admisa de UE. In acest fel, romanul este <<prajit>> cu inca 12% la factura! Restul de procente umflate de pana la 24% provine din eroarea metrologica a contoarelor. Solutia ca lucrurile sa intre in normal este introducerea aceleiasi unitati de masura atat la consum, cat si la plata. Acum e doar la consum" ne explica senatorul Haralambie Vochitoiu, cel care a deconspirat aceasta mare fraiereala la care sunt supusi consumatorii romani.
Intre timp Vochitoiu a trimis o interpelare mai marilor de la ANRE de la care asteapta raspuns si, in functie de acesta, va inainta o propunere legislativa pe aceasta tema, in toamna acestui an.
"Problema noului mod de calcul a fost pusa in anul 2007, dupa intrarea noastra in UE. La vremea respectiva eu m-am opus noului calcul, pentru ca nu se poate masura volumul decat cu unitatea de masura pentru volum, nu pentru electricitate. Noi importam gaz la metru cub. Atunci de ce il vindem la kilowatt?!" a declarat profesorul universitar Dr. Gheorghe Buliga, fost sef al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale.
Desi poate parea exagerat asistam la o adevarata conspiratie energetica impotriva consumatorului roman. O conspiratie care are rolul de a imbogati cativa jupani straini (care au cumparat marile companii energetice de la noi din tara, nefacand intre timp nicio investitie din cele pe care le-au promis si parazitand romanii pana la sange) si saracind consumatorii romani.
Aceasta hotie a fost permisa de toate guvernele care au alternat la putere si in acelasi timp de Uniunea Europeana care, observ, ca are ca singur scop - saracirea treptata a populatiei. Iar factura de la gaz nu face deloc exceptie. Cat vom mai tolera asa ceva?

sursa: http://www.libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu